PLENKOVIĆ SRBIJI: Nije RH nametnula sankcije, to su uvredljive i bezobrazne teze

Premijer Andrej Plenković je iz Praga, gdje sudjeluje na summitu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća, odgovorio na prozivke koje stižu iz Srbije, kako od političkog vrha tako i od medija, da je Hrvatska nametnula sankcije Srbiji i zabranila uvoz ruske nafte.

Izvor: Media servis

”EU je donijela zajedno, a ne Hrvatska, paket sankcija prema Rusiji. Ovdje ispada kao da je Hrvatska nešto sama od sebe smislila jer nema što raditi, nego napakostiti Srbiji. To su izrazito smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze. Vrlo jasno je da Srbija shvati poruku – ako se hoće u EU, onda to sa sobom podrazumijeva i neke vrijednosti, neka načela i neke pakete sankcija”.

Dodao je da ova odluka nije odgođena, nego da stupa na snagu u prosincu. Što se tiče izuzeća za neke zemlje, Plenković je istaknuo da Srbija ni na koji način nije dokazala da im je ruski plin ‘jedina slamka spasa’.

“Nema nikakve logike. Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, koja nije ruska, i obrađivati je u pančevskoj rafineriji, u čemu je onda problem? Onda problema nema. JANAF je tu , Krk je tu, Hrvatska je tu , solidarnost je tu. Jednako tako uzmimo stvari onakve kakve jesu – koju je to sankciju Europske unije Srbija primijenila na Rusiju?”

Plenković se jučer na marginama summita sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a glavna tema je bila stanje u INA-i, nakon što je opljačkana za milijardu kuna i nakon što se formirala nova Uprava.

”Objasnio sam mu da ovakav sistem kakav jest dalje ne može. On je u potpunosti svjestan, premda mađarska država ima sve manje i manje uticaja pa i dionica u MOL-u, ali on je tu moj jedini sugovornik. Rekao sam mu da prenese MOL-u da model upravljanja ovakav kakav jest neće i ne može opstati. Tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna”.

I dok raste popis USKOK-ovih optuženika u redovima HDZ-a i među bivšim članovima Vlade, premijer je upravo kao kritiku jučerašnje sjednice Antikorupcijskog vijeća na temu INA-e iznio činjenicu da je svjedočio USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević.

”Vidio sam jučer jedno nastojanje da se u Saboru na Antikorupcijskom vijeću dovede USKOK-ova optuženika koji nije baš artikuliran u svojim rečenicama. Ovdje imate čovjeka koji stavlja u funkciju svoj proces tako da na politički način i uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu, iznositi lažne teze u eteru i biti instrument političkih oponenata Vlade. Čista politička zlouporaba ntikorupcijskog vijeća – dovođenje čovjeka koji ima neki svoj proces, neku svoju agendu i svoje nastojanje da se izvuče”.

Naglasio je da je zatvaranje Rafinerije Sisak bila poslovna odluka INA-e. Za kraj se osvrnuo i na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da je svijet na rubu nukelarnog rata i da ‘nema šanse da upotreba taktičkog nuklearnog oružja ne završi Armagedonom’.

“Što se tiče prijetnji nuklearnim ratom, sve treba i te kako ozbiljno analizirati i paziti. Naravno da se svi nadaju da do toga neće doći i da takve vrste prijetnji i igranje s tim je li nešto blef ili nije, nisu istine”.