PLENKOVIĆ PROZVAO OPORBU: Spaja ih mržnja prema HDZ-u i žele destabilizirati stabilnu Vladu

Prašina koja se podigla oko velike pljačke INA-e i dalje se ne sliježe. Dok oporba traži ostavku Vlade, vladajući smatraju da se afera INA nastoji neopravdano zalijepiti HDZ-u.

Izvor: Media servis

Jedan od glavnih aktera afere s preprodajom plina, Damir Škugor, za kojeg se ubrzo nakon pljačke otkrilo da je član HDZ-a, isključen je iz te stranke, otkrio je Sud časti zagrebačkog HDZ-a. U Nadzornom odboru INA-e i Skupštini Plinare istočna Slavonija zamijenio ga je Andrej Dmitrović, otkriva N1. Bivšu direktoricu, također jednu od petero osumnjičenih, Mariju Ratkić, na mjestu direktora Plinare istočna Slavonija zamijenio je HDZ-ovac Mario Naglić.Na veliku aferu osvrnuo se i premijer Plenković koji na pitanje je li dobio odgovor MOL-a nakon što je tražio smjenu uprave INA-e odgovara da nije.

“Ovdje imamo jednu aferu, imamo pojedince koji su za to odgovorni, oni će odgovarati. Mehanizmi države su to otkrili, zakonski okvir koji je donesen, obveze banaka, Ured za spriječavanje pranja novca, Porezna uprava, Državno odvjetništvo, USKOK. Svi su odradili ono što je bitno, kontrolirali tijek nova mjesecima i sada će slijediti pravosudni epilog. Što se tiče upravljanja, tu sada imamo sasvim novu situaciju jer imamo jednu konkretnu dokazanu situaciju zlouporabe položaja koji je doveo do značajne financijske štete za kompaniju, za državu.”

Oporba ujedinjena u zahtjevima za ostavkom Vlade. Sandra Benčić iz Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka: “Kako je moguće da tvrtka s jednim polu-zaposlenim mogla zadovoljiti te uvjete. Tražimo da se to ispita. Smatramo da je to isto odgovornost Vlade, jer tko predlaže, a onda Sabor izglasava predsjednika Upravnog vijeća HERE i njene članove. Vlada RH na čelu s Andrejem Plenkovićem. Politička odgovornost postoji na mnogo razina da ono što slušamo u medijima, da oni nemaju ništa s tim, je uvreda svim građanima RH.”

Premijer ističe da čitava oporba nastoji aferu zalijepiti HDZ-u i stabilnu Vladu destabilizirati, ali naglašava kako im to neće uspjeti.

“Cijelo vrijeme jedino što ih spaja je mržnja prema HDZ-u. To sad više nije nikakva politička utakmica, to je doslovno mržnja. Ja to vidim godinama. Žele sad tu mržnju transferirati na građane. Međutim, mi imamo povjerenje građana. Dva puta smo pobijedili na izborima. Sad će biti punih šest godina da obnašamo vlast.”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže kako Hrvatska pod HDZ-om ne može živjeti, već samo tonuti i premijeru odgovara:

“Ne, ne mrzimo HDZ, ali HDZ mrzi Hrvatsku. Jer da ju voli, da je Hrvatska toj stranci doista na duši, onda ne bi Hrvatskoj HDZ radio sve što radi ove godine. Ovo je samo zadnja kap koja je prelila čašu. Bilo željezo u okolici Karlovca ili milijarda kuna iz INA-e, kad god se pojavi prilika, netko iz te političke stranke će ju zgrabiti i maznuti nešto što HDZ-u i HDZ-ovcima ne pripada.”

Grbin ističe i da je prvi puta u povijesti Hrvatskog Sabora sazvana zajednička sjednica klubova zastupnika svih oporbenih stranaka. Idućeg utorka objavit će inicijative i akcije koje nastoje pokrenuti. S druge strane oporbe, iz Domovinskog pokreta, Ivan Penava poziva na, kako kaže, jedini izlaz iz ovog rješenja.

“Mislimo da su prosvjedi jedini izlaz iz ovoga problema jer ovdje je stvarno ugrožena nacionalna sigurnost. Mi smo izašli iz jedne teške situacije COVID-a, nalazimo se u teškoj situaciji gdje cijela Banovina i jedan velik dio Zagreba još nije saniran od posljedica piotresa. Na to sve je došao rat u Ukrajini i gospodarka kriza koja potresa temelje same Europe, a mi imamo vodstvo koje vidimo s čiem se bavi.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!