PLENKOVIĆ PREDSJEDNIK HDZ-A: Prošao bolje od Karamarka – dobio više od 97 tisuća glasova!

andrej plenković

Andrej Plenković bio je jedini kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji su održani po načelu “jedan član – jedan glas”.

Oko 220.000 članova HDZ-a do 19 sati mogu glasovati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima.

HDZ je osigurao za svoje članove 778 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 18 u inozemstvu.

Prije samo tri mjeseca Tomislav Karamarko je za predsjednika HDZ-a osvojio više od 92 tisuće glasova, također kao jedini kandidat.

Plenković je u središnjicu došao sa 37 tisuća potpisa, a Tomislav Karamarko s 30 tisuća.

Prvi rezultati kažu kako je Plenković osvojio više od 97 tisuća glasova, što je bolji rezultat od njegovog prethodnika Tomislava Karamarka.

Od 208.000 članova, glasanju je pristupilo 98.209, što je 46 posto, objavio je Damir Sesvečan.

Od toga je važećih bilo 99,61 posto.

“Hvala vam na podršci i povjerenju koje ste mi u velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće stranke. Imajući na umu i dosadašnja dostignuća i ozbiljnost trenutka, svjestan sam odgovornosti koju preuzimam. Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme te pristupila NATO-u i Europskoj uniji. Svoje djelovanje HDZ kao dio obitelji Europske pučke stranke nastavlja na tim povijesnim uporištima, danas započinjemo novo poglavlje”, izjavio je Plenković.

“Poručujem svim biračima, članovima i partnerima, koji dijele naša temeljna vjerovanja, da imamo snage i hrabrosti za nastavak. Vratit ću povjerenje u HDZ. HDZ ću prevoditi da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske.

Bilo je pogrešaka koje moramo ispraviti, težak rad je pred nama.

Rješenje ne može biti politika koja razdvaja, koja se temelji na ideološkim razlikama. Hrvatskoj treba moderna politička platforma. Inzistirat ću da HDZ osnaži neovisnost svih političkih institucija. Preuzet ćemo incijativu u brobi za uređenu Hrvatsku. Neće biti lagano preokrenuti negativne trendove, ali vjerujem da je to moguće. Glavni cilj našeg djelovanja bit će pokretanje gospodarstva. Za provedbu svakog programa ključni su ljudi, a HDZ ima najviše stručnjaka.

Želim da HDZ generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, pravdu i socijalnu uključenost.

Vjerujem u HDZ, hrvatski narod i našu domovinu Hrvatsku”, kazao je Plenković.

Plenković na funkciji predsjednika HDZ-a zamjenjuje Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja dao ostavku na svoju dužnost jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

Doznaje se i da neće biti slavlja kao prije tri mjeseca, kada je na izborima “pobijedio” Tomislav Karamarko.

Tako je, vjeruje se, zatražio Plenković, budući da su današnji izbori ionako puka formalnost.