PLENKOVIĆ OŠTRO PO MOSTU: Oni su populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija

Održan je sastanak vladajuće većine na kojem se razgovaralo o HGK, nakon čega se na pressici javnosti obratio premijer Andrej Plenković.

“Prošli smo sve relevantne političke teme. Dogovorili smo da će se zatražiti da se usvoji zaključak da se u roku od 6 mjeseci predloži Saboru reforma sustava HGK sukladno analizi itd”, rekao je Plenković.

“Izvijestili smo o situciji nakon što je preminuo Miroslav Tuđman, imat ćemo zastupnika koji će ga zamijeniti. Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH čime se krše hrvatski propisi. Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je ovo neprihvatljivo. Sramotno je ponašanje SDP-a s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH”, dodao je premijer.

Odgovarajući na pitanja dodao je: “Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni to prepisuju od UGP-a koji potiču ljude na neposluh. Niti su originalni niti su uspjeli, a kamoli da zbog činjenice da su napustili Sabor s oporbom, da su srušili kvorum znajući da je Tuđman tad bio u teškom stanju. Jasno sam i jučer naglasio – inicijative za izmjene komorskog sustava trebaju dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali na način na koji to želi parlamentarna većina i u trenutku koji je primjeren.”

“Mi smo napravili grešku pa išli s njima u suradnju i to je najgora greška koju možete napraviti, ići u koaliciju s Mostom. Idite s bilo kime, samo ne s Mostom, to je najgore od najgoreg”, kaže Plenković.

Na pitanje hoće li se ići na depolitizaciju HGK i o plaći g. Burilovića rekao je: “Što se tiče čelnog čovjeka HGK, on nije izbor Vlade. Predsjednika HGK biraju članovi Komore. Na njima je da biraju, izabrali su kandidata za kojeg su mislili da će biti najbolji.

Što se tiče plaće, njegova plaća u HGK je slična predsjedniku Vlade, ostalo su naknade za članstvo u različitim tijelima. To je velik iznos. Možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke. One nisu određene odlukama Vlade.”

Komentiraj