PLENKOVIĆ OŠTRO MILANOVIĆU: Ovo je puzajući državni udar – Banožić je od danas još jači ministar

“Ja nisam ništa od toga vidio, a što sam kratko vidio rezime, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom”, rekao je premijer Andrej Plenković o teškim riječima koje su danas izmijenili predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić.

“Nedopustiti ministru obarane na prisezi vojnika da govori je nešto bez presedana. Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan. Ponovno ponašanje suprotno zakonu predsjednika republike je nedopustivo. U zadnjih godinu dana predsjednik države je kršio zakone, Zakon o sudovima, Zakon o obrani.

On flagrantno krši zakone. Imamo najmanje tri primjera njegovog nezakonitog ponašanja. Mi smo usuglasili 9. studenog održati i Vijeće za obranu i za nacionalnu sigurnost jer moramo vidjeti kako usuglasiti bitno različite stavove o vladavini prava. On je danas osnažio položaj ministra obrane u ovoj vladi, Banožić je od danas jači ministar nego što je bio do jučer. Ova vlada će imati većinu sigurno do 2024. Banožić će biti ministar dok god ova Vlada ima većinu. Ja najavljujem taj sastanak, a onda ćemo vidjeti”, rekao je Plenković, kako prenosi N1.

Komentirao je i situaciju s Robertom Hranjom: “Moram točno vidjeti što je bilo s Hranjom, ali pritisak koji Milanović radi na njega, koji je imenovan i uz moj supotpis… Ja kad dođem u Zagrebu ću vidjeti što se dogodilo. Zasad ne želim ići do kraja. Nema pritiska, ovo je nezakonito ponašanje. Upozoravam TV kuće da te lažne teze o prepirki miču iz etera. Ja vam govorim ono što želim poručiti građanima”, rekao je.

“Ako se netko ponaša nezakonito, ministru obrane da na ovakav način oduzme pravo govora pa to je nečuveno. Pa što je to? Je li to nekakvo privatiziranje vojske?”, rekao je na pitanje da pojasni je li predsjednika optužio za državni udar.

“Što on bude više napadao Banožića, to će Banožić biti jači ministar. HV ima sve veći proračun u oba mandata moje vlade, vraćamo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin. Sa svime što smo napravili za status vojnika, nabavu naoružanja, borbenih aviona, to je projekt moje vlade, to je naša odluka, nije to napravila neka vlada.. on se nabacuje po HDZ-u. Da, HDZ je taj koji će HV-u osigurati sposobnost da ćemu takvu silu koja će odvraćati sve pretenzije prema našem teritoriju”, veli.

“Sedam milijardi je proračun MORH-a. Naša pozicija je respekt prema HV-u, nije tu vlada ta koja generira konflikt”, dodaje Plenković.

“Mi imamo toliko važnih tema, a ako se netko ima vremena baviti s ovakvim stvarima to nije prepirka nego ogromna razlika između bitnog i nebitnog, zakonitog i nezakonitog”, rekao je premijer.

“Ja sam neki dan rekao, je li jugo ili južina, to je ozbiljan problem i to ne naš problem. Nema prepirki oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Postoji procedura i nominiranje kandidatiknje, a ne nezakonito forsiranje kandidatinje u nezakonitoj proceduri. To nije prepirka. Kažem svima da pogledaju činjenicama u oči. Je li HDZ blokirao Dobronića? Nije. Na kraju smo donijeli odluku i podržali ga. Nismo isključivi, za dogovor smo. U konačnici, Hranj je imenovan zajednički. Šef obavještajne agencije također. Moramo to raščistiti, nema prepirka, ima zakonit pristup”.

Treba li Hranj podnijeti ostavku?

“To moram sve vidjeti što je bilo. Ja ne mogu imati telepatiju o tome što se događa u Požegi dok sam ja ovdje”, rekao je.