PLENKOVIĆ O ŠIRENJU NATO-a: Pozicija Vlade postala je i pozicija Milanovića što mi je drago

Premijer Andrej Plenković u podužem uvodnom obraćanju na sjednici Vlade osvrnuo se na NATO summit u Madridu gdje Hrvatsku predstavlja predsjednik Zoran Milanović, koji, unatoč ranijim najavama, nije uložio veto na pozivanje Švedske i Finske u Savez.

Izvor: Media servis

”S obzirom na to da je tu odluku prihvatio i predsjednik Republike, ja sam pažljivo gledao ovu deklaraciju da nema negdje neka fusnota, ograda ili rezerva, nema ničega. Onda je u redu i da Vlada Republike Hrvatske danas usvoji Prijedloge odluka o pokretanju postupka za sklapanje protokola u vezi Finske i Švedske. To znači da se cijela naša konzistentna, razumna, racionalna i odgovorna politika potvrdila jučer na summitu i da je ono što je bilo pozicija Vlade, očito jučer postala i pozicija predsjednika Republike, što je meni drago”.

Pohvalio se premijer i time što je Europsko vijeće potvrdilo spremnost Hrvatske za ulazak u eurozonu od 1. siječnja 2023., kao i da je uputilo prijedlog Europskom parlamentu za donošenjem odluke da smo spremni i za ulazak u schengenski prostor, također od 1. siječnja iduće godine. Ponovio je da su Ukrajina i Moldavija dobile kandidacijske statuse i da je Vijeće prvi puta izrazilo spremnost da taj status dodijeli iBiH kada ispune tražene refome, među kojima je i ona izbornog zakona.Osvrnuo se i na agenciju Moody’s kada je u pitanju kreditni rejting Hrvatske, kojeg nam je podignula za svije stepenice, a do sad je, smatra premijer, prema našoj zemlji bila najkonzervaivnija.

”Time ćemo, ja očekujem, imati najbolji kreditni rejting istodobno po sve tri svjetske agencije za kreditni rejting u investicijskoj razini ikada. Dakle to što se događa sada je ono što smo cijelo vrijeme govorili – šaljemo poruku pouzdanosti financijskim tržištima, investitorima, ulagačima, partnerima i svima koji promatraju smjer Hrvatske u političkom, ekonomskom i financijskom smislu”

Komentirao je i presudu američkog Vrhovnog suda, kojom je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama zbog čega je došlo do podjela u američkom društvu.

”Mi u okvirnu vladajuće stranke se zalažemo za zaštitu života za koji smatramo da počinje od začetka, ali isto tako poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje. Naša je želja da prekida trudnoće u našem društvu bude što manje, no statistika i iskustva drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrana ne vode manjem za život i zdravlje žena. Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku”.

Naglasio je da je pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj uređeno Zakonom za kojega je Ustavni sud ocijenio da je u skladu s Ustavom. Podsjetio je na riječi predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da bi zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu, kao i referendum kojim bi se ograničio pristup. 00Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena”, naglasio je Plenković.

”Nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav. Na takve izmjene mi nećemo pristati,a opoziciju pozivam istodobno da budu konstruktivni i da podrže predložene izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu jer upravo taj prijedlog je usmjeren na dodatnu zaštitu prava koja su zajamčena Ustavom, odnosno prava o kojima se ne može odlučivati na referendumu”.

Zbog toga što posljednjih dana bilježimo rast broja novozaraženih koronavirusom u zemlji, premijer se sastao s užim krugom Nacionalnog stožera civilne zaštite koji ga je izvijestio da ne raste broj hospitaliziranih, a da su smrtni slučajevi s Covidom, a ne od Covida. Ipak, pozvao je građane na oprez.

”Nema zemlje koja trenutno poduzima neke strože mjere, svi prate situaciju i nastoje živjeti što normalnije uz one mjere opreza o kojima smo govorili već više od dvije godine. Ono što se može očekivati su preporuke HZJZ-a da se krene s novim krugom cijepljenja kada dođemo bliže jeseni ove godine kako bi se što veći broj naših sugrađana zaštitio od korone”.
Bauk o promjeni Ustava: Možemo reći da smo postigli dogovor