PLENKOVIĆ O PROSLAVI OLUJE: Očekujem da sudionici budu u službenim majicama

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predsjednik Vlade Andrej Plenković, položio je vijence na Mirogoju.

Izvor: Media servis

Još jednom je komentirao dolazak potpredsjednika Vlade i člana SDSS-a Borisa Miloševića na središnju proslavu obljetnice Oluje u Knin:

“Šalje jednu novu poruku za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine, za pogled prema prošlosti, jedan signal u odnosima između Hrvatske i Srbije, ali i poruku o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće njene samostalnosti, a to je uključiva, tolerantna Hrvatska, samopouzdana Hrvatska, svjesna svojih vrijednosti, svjesna svojih temelja..”

Na prigovore o odlasku Miloševića u Knin koje stižu iz Srbije, Plenković kaže da je to unutarnja stvar Hrvatske…

“Hrvatska ima snage slati ovakve poruke i na određeni način smo predvodnici. Uvjereni smo kada vrijeme prođe i ovo što radimo postane standard da će i drugi postupno vidjeti koliko su ovakve geste važne, ali nama nije nužno prvorazredno pitanje što netko na to kaže. Nama je važno ono što mi radimo radi odnosa u Hrvatskom društvu.”

Komentirao je i odluku o odlasku ministra Tome Medveda u Grubore:

“To je jedna važna politička i civilizacijska gesta hrvatske Vlade, svjesni smo određenih posrtaja i nedjela koje su se dogodile nakon Oluje i smatramo da je dobro i primjereno da damo odgovarajuću počast i žrtvama koje su bile sa srpske strane”.

Kaže kako imaju informacije da će neki sudionici proslave Oluje doći u HOS-ovim majicama:

“Očekujem da oni koji su dio službenog protokola budu s onim majicama koje reflektiraju njihove postrojbe iz Domovinskog rata ili naravno u službenim majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja.

– U protokolu neće biti onih koji će nositi neke druge majice?

Nije to predviđeno.

– Očekujete li bilo kakve druge probleme?

“Ne znam, postoje službe koje su tu da osiguraju da problema nema.”

Komentiraj