PLENKOVIĆ O PRELASKU NA EURO: Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom

Premijer Plenković primio je potpredsjednik EK za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa nakon što su jučer Europska komisija i Europska središnja banka objavile pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura.

Izvor: Media servis

Premijer je nakon sastanka rekao da je Hrvatska jedina od preostalih članica EU izvan eurozone, koja je ispunila sve kriterije za članstvo u monetarnoj uniji. Hrvatska ispunjava kriterij cijena, što se proračunskog manjka tiče ispod je 3%, a država više nema niti makroekonomskih neravnoteža rekao je premijer Andrej Plenković koji smatra da je spremnost Hrvatske za ulazak u eurozonu veliko postignuće.

“Postignuće koje sada zahtjeva dodatne tehničke i logističke pripreme. Priprema svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata, građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima sto tako od 1. siječnja očekujemo uvođenje eura, pa tranzicijsko razdoblje, pa od 15 siječnja samo euro.”

Plenković naglašava da je ovime ostvaren jedan od temeljnih ciljeva vlade uz ulazak u Schengen…

“Ulazimo u one koji imaju najsnažnije gospodarstvo koji su najotporniji, koji svojim građanima i tvrtkama omogućuju najpovoljnije kredite. Upravo to dignut će vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu i na taj način omogućiti da svi živimo kvalitetnije i sa višim standardom.”

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis potvrdio je ispunjavanje uvjeta i čestitao političarima i građanima i rekao da će ulaskom Hrvatske u eurozonu biti završen proces hrvatske integracije u Europsku uniju u manje od desetljeća. Događaj smatra važnim za cijelu Uniju zbog okolnosti…

“Europske vrijednosti su na testu u važno je da odgovorimo snažno i solidarno i zato je u tom kontekstu snažan napredak Hrvatske prema euro je dobrodošao razvoj događaja. Kao što sam ranije rekao podržat ćemo vas do dana uvođenja eura, ali i dalje.”

Na pitanje o kontroli cijena uslijed prelaska na euro, premijer kaže da će ministarstvo pratiti što se događa. O onima koji će prelazak na euro pokušati iskoristiti za povećanje cijena i ekstraprofit je rekao…

“Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni poštenim prelaskom na euro. Svi moraju biti fer i pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati. Načela konkurencije u tržišnom gospodarstvu trebala bi učiniti oni koji bi to htjeli, trebali bi biti javno obilježeni da se to ne događa.”