PLENKOVIĆ O NOVCU IZ EU: Postignuće bez presedana – 22 milijarde eura znači nam brzi oporavak

Nakon pet dana mukotrpnih pregovora čelnici zemalja članica Europske unije jučer su napokon postigli dogovor o planu oporavka Europske unije te sedmogodišnjem proračunu bloka.

Izvor: Media servis

“U Hrvatsku stiže 22 milijarde eura”, pohvalio se premijer Plenković i najavio da je taj novac jamstvo brzog gospodarskog oporavka i ravnomjernog razvoja zemlje.
Cijelu noć, čelnici europske unije dovršvali su pregovore o financijskom planu do 2027. godine i planu oporavka zbog koronakrize.

Oko pola 6 ujutro u Bruxellesu je pušten bijeli dim. Postignut je kompromis u kojem su ‘svi nešto dobili‘, izjavio je premijer Andrej Plenković. Hrvatska je dobila ono što je htjela. Kad se sve zbroji, riječ je o više od 22 milijarde eura.

“Ovo je postignuće, bez presedana, više od duplo u prvih 7 godina članstva. Mislim da ćemo na ovaj način imati pravu, sjajnu, čvrstu polugu za provođenje reformi, za realizaciju projekata, za ulaganja i ono što je najvažnije, za brzi gospodarski oporavak.””

Uspjeli smo! Europa je snažna, Europa je ujedinjena”, uzviknuo je jutros predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kada je objavio da je postignut kompromis o financijskom paketu vrijednom nešto više od 1800 milijardi eura.

“Ovo je pravi dogovor za Europu u ovom trenutku. Pregovarali smo o novcu, ali u pitanju je mnogo više od novca. U pitanju su radnici i njihove obitelji, nihova radna mjesta, zdravlje i njihova dobrobit. Mislim da će ovoaj dogovor biti ključan trenutak na europskom putu.”

Tijek pregovora čelnika zemalja Europske unije obilježilo je neslaganje između dva bloka – onog teško pogođenog krizom i štedljivog koji je tražio da svote budu manje. Suglasnosti nije bilo ni oko omjera bespovratnih sredstava i kredita. Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je da u sedam godina svog iskustva s europskim sastancima nikad nije vidio toliko dijametralno suprotne stavove. Njemačka kancelarka Angela Merkel, predlagala je iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. Evo njene izjave o postignutom kompromisu.

“Osnovni izgled fonda za oporavak je zadržan kao i u prijedlogu Komisije. Zadržan je ukupan iznos od 750 milijardi eura. Bespovratna sredstva su nešto manja sa 390 milijardi eura, a zajmovi su zadržani na 360 milijardi i mslim da smo na neki način uspjeli utemeljiti predvidivost.”

I francuski predsjednik Emmanuel Macron dogovor je nazvao ‘povijesnim‘, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prioritete Europske unije u raspolaganju tim novcem.

“Novi buđet će osnažiti europski ‘Zeleni plan‘. On će ubrzati digitalizaciju europske ekonomije. Zahvaljujući planu “Nova generacija EU”, reforme će biti osnažene. Mi ulažemo u europsku budućnost i obavezni smo donijet reforme i investicije u Europu.”

Komentiraj