PLENKOVIĆ O NAPADU: Ovo je amaterski čin s elementima terorizma, radi se i o radikalizmu

Ni danas se ne prestaje pričati o krvavom ponedjeljku ispred Banskih dvora i djelomičnom zatvaranju Markova trga. Premijer je poručio da čin pokušaja ubojstva policajca ima elemente terorističkog akta, ali i da se radi o radikalizaciji.

Izvor: Media servis

Prozvao je političare koji, kako kaže, svojim stajalištima pozivaju na mržnju. U isto vrijeme, građane se i dalje poziva da dobrovoljno predaju ilegalno oružje. Treba istražiti koji su motivi i razlozi koji su potaknuli 22-godišnjaka da pokuša ubiti policajca, koji se srećom dobro oporavlja od ranjavanja, poručio je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da po informacijama kojima raspolaže,ovo djelo ima elemente terorističkog akta.

“Sreća u nesreći je da je ovo bio amaterski pokušaj jednog akta s elementima terorističkog čina jer se nije dogodio u vrijeme kada više ljudi nije bilo pred vratima Vlade RH. No, uvjeren sam da će policija kriminalističkom obradom, DORH i SOA do najsitnijeg detalja ispitati kako mladić rođen 1998. godine odluči napraviti nešto ovako.”

Mladić s automatskim oružjem u rukama, u radno vrijeme, nije slučajno iz Kutine došao u centar Zagreba, poručio je premijer i upozorio da je riječ je o radikalizaciji – tvrdi da je mladićevo ponašanje uvjetovano informacijama pod kojima je bio.

“Vidjet ćemo tko je odgovoran, ja u ovom trenutku ne mogu na nikoga uprijeti prstom, ali moramo se zapitati tko su akteri pa i u politici koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Penave i Krišto koje su za svaku osudu, neprihvatljive i nevjerojatne.”

Odnosilo se to na izjave saborskih zastupnika Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto da se radi o buntu, odnosno da Vladu od nezadovoljstva neće spasiti niti tenkovi na Markovu trgu. Evo kako je to komentirao predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro:

“Činjenica je da je to posljedica određenih nezadovoljstava, na to ukazuju i poruke koje su ostale iza počinitelja.”

Obrušio se i na vladajuću stranku:

“HDZ je na vlasti barem dvadesetak godina, Plenković je na vlasti koliko je i on vuče poteze zajedno sa svojim ministrima koji se redaju kao na pokretnoj vrpci i sa svojim trgovačkim partnerima, zbog kojih je narod vrlo frustriran. Plenkovič bi se trebao zamisliti polarizira li upravo on društvo.”

Vlada koristi ovaj incident kako bi zatvorila Markov trg, smatra šef SDP-a Peđa Grbin.

„Moramo razgovarati o određenim sigurnosnim mjerama koje su bile neadekvatne. Isto tako postavljam pitanje je li se ovakav incident mogao dogoditi i na Trgu bana Jelačića, na Zrinjevcu, u Puli ili Rijeci? Je. A mi se brinemo isključivo o sigurnossti Trga svetog Marka. Poruka koja je time poslana građanima nije dobra.”

Puno se priča o sigurnosti institucija, a malo o sigurnosti građana, upozorio je čelnik Platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

“Nama je to jako bitno jer iz perspektive regulacije ovog ilegalnog oružja kojeg je puno ostalo nakon rata, unatoč svim inicijativama, to je problem za građane u Zagrebu, Splitu i drugim gradovima.”

U isto vrijeme, ministar branitelja Tomo Medved pozvao je političare da se suzdrže od upućivanja neprimjerenih poruka, pozivanja na bunt, kao i stvaranja društva netolerancije. Građanima, a prvenstveno braniteljima je poručio:”Pozivam ih da s punim povjerenjem pozovu policiju i policija će na odgovarajući način i sigurno preuzeti to vatreno naoružanje. 2020. godine zasigurno nema nikakve potrebe ni ugroze da se ta naoružanja drže u neprikladnim uvjetima.”

Komentiraj