PLENKOVIĆ O KARAMARKU: Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima

Podijelite članak

Nakon sastanka Odbora za Hrvate izvan Hrvatske premijer Andrej Plenković komentirao je moguću kandidaturu Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima.

Izvor: Media servis

‘‘Nisam to vidio, ali svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima.” Na pitanje mislite li da ga može ugroziti, Plenković je odgovorio: “Gledajte, imamo mi drugu zadaću sada – to su predsjednički izbori, kada dođu unutarstranački onda ćemo igrati te utakmice.”

Rekao je i koji su prioriteti Odbora za Hrvate izvan Hrvatske. “Ono što je, po meni, najvažnije, i to je jedna loša situacija nakon promjena Ustava 2010. kada smo ograničili glasovanje Hrvata izvan Hrvatske na isključivo fizička mjesta gdje imamo predstavništva Hrvatske i konzularne urede, to pitanje je istaknuto i mislim da bi bila velika šteta. S obzirom na to da, evo, ja sam bio u veleposlanstvima, organizirao izbore van sjedišta – vjerujte mi, to niti je veliki trošak, niti veliki napor.”

Osvrnuo se i na 30. obljetnicu pada Berlinskog zida. “Pad Berlinskog zida bio je jedan od prekretničkih, povijesnih trenutaka za europski kontinent, za europsko jedinstvo. Pad je važan korak ne samo za ujedinjenje Njemačke, nego i objektivno i za ujedinjenje Europe.”

Pa je dodao: “Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u europskom parlamentu održao jedan, po meni, najreferentniji govor, kada je kazao da Europa mora dati drugom plućnom krilu da diše. I na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske, međunarodno priznate države.”

Na pitanje što očekuje od predizbornog skupa Zorana Milanovića, Plenković je rekao: “Pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.”

Odgovorio je i na pitanje je li Hrvatska danas dovoljno antifašistička: “Imali ste raspravu u Hrvatskom saboru o Zakonu o blagdanima, mislim da je moj stav sasvim jasan. Postoje neke temeljne vrijednosti na kojima je građena moderna i slobodna Hrvatska koji su i temelji i vrijednosti koje dijeli i Statut i program HDZ-a i iza toga stojimo. Ja mislim da nisam mogao biti decidiraniji, nego što sam bio, a i vidjeli ste rezultate.”

Komentiraj