PLENKOVIĆ O INFLACIJI: Neprihvatljivo je dizanje cijena – netko je dobitnik, ali je najveći dio građana gubitnik

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je govorio o gospodarskom rastu i rastu BDP-a, ali i o rastu inflacije.

Izvor: Media servis

“BDP raste, već 10. kvartal zaredom da nam raste BDP, to je pokazatelj brzine oporavka gospodarstva, ali to je i potvrda da su mjere koje je Vlada donosila protekle tri i pol godine bile sveobuhvatne, dobre i pravovremene.”

“Primili smo na znanje priopćenje DZS-a koje pokazuje da su u kolovozu cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku 7,8 više nego u kolovozu 2022. To je nešto veći postotak rasta inflacije od prošlog mjeseca”, rekao je.

“Netko je dobitnik, ali je najveći dio građana gubitnik”, upozorio je pa dodao:

“Trebamo nastaviti s naporima za smanjenje inflacije na prihvatljivu razinu. Vidjeli smo da je inflacija na razini eurozone 5,3 posto i moramo učiniti dodatne napore da se taj postotak smanjuje…. Još jednom ponavljamo da je u ovakvoj krizi važno da svi akteri i subjekti djeluju odgovorno i solidarno i ne čini nam se prihvatljivo da se dižu cijene bez odgovarajućeg rasta inputa. Na taj način netko u smislu vlastitih prihoda je na strani onoga tko je dobitnik, ali je najveći broj hrvatskih građana i potrošača u toj situaciji gubitnik‘‘.