PLENKOVIĆ O CIJENI STRUJE: Megavat je bio 56, a sada je 600 eura – odlukom Vlade cijena nije skočila

Na pitanje o prosječnoj, odnosno minimalnoj plaći i kupnji namirnica u susjednim zemljama premijer Andrej Plenković je danas rekao: “Nemamo ni prosječnu ni minimalnu najnižu plaću”.

Odmah se pohvalio rastom BDP-a: “Rast BDP-a u drugom kvartalu je 7,7 posto. i drugi je najviši u EU-u. Možemo biti zadovoljni. Turistička sezona je pridonijela da rast bude veći od predviđenoga, tome se možemo veseliti, to će nam pomoći u rješavanju gospodarske krize.

Govorio je i o cijeni struje: “Za razliku od regulirane fiksne cijene plina, cijena struje nema podlogu biti regulirana na godišnjo razini. Ako je megavat sat struje normalno koštao 57 eura, ako danas košta skoro 600 eura, to onda znači da je ta struja skuplja za HEP deset puta više nego lani. Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke hrvatske Vlade. Cijena je trenutno niža nego što bi bila da kompanija poveća cijenu koliko ih stvarno košta.

Postoje tri različite kategorije. Kućanstva – važno je da cijene na porastu da postane neizdrživo, na tome već radimo. Druga skupina je javni i nevladin sektor (dječji vrtići, škole, bolnice…) – oni ništa ne proizvode. Treće je gospodarstvo gdje nisu svi gospodarstvenici isti. Zato sam rekao da će mjere biti pažljivo kalibrirane uzevši u obzir enorman rast cijena energenata i neizvjestan je rok trajanja krize. Kad se doda sušna godina, manje struje u našim hidroelektranama, onda znamo da je ukupna cijena viša”, rekao je Plenković, kako javlja N1.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!