PLENKOVIĆ NAJAVIO: Svinjogojci će održati svoju tradiciju, dobit će potporu za kupnju mesa

Uoči današnjeg sastanka ministrice poljoprivrede i predstavnika svinjogojaca koji su u prosvjedu, Vlada će na sjednici usvojiti Prijedlog o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Izvor: Media servis

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da je riječ o mjeri od 900 tisuća eura kojom će subjekti dobiti jednokratnu isplatu do 600 eura te tako održati tradiciju svinjokolja kako bi mogli praviti trajne suhomesnate proizvode.

“Kompenzirat ćemo im da kupe ovim sredstvima koje će im državama doznačiti dovoljno mesa kako bi održali svoju tradiciju u vremenu kada se to radi. Naravno meso će doći van zona ograničenja i bit će pouzdano zdravo i bez ikakvih problema.”

Vladajući će usvojiti i Prijedlog odluke o donošenju Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.

“Ovaj se program odnosi na one proizvođače svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja i ostvaruju niže prihode za svinje minimalne težine 115 kilograma. Iznos potpore je, a to je posebno važno, 2,15 eura po kilogramu. Za provedbu ovog programa osigurano je tri i pol milijuna eura.”

Plenković je podsjetio da je epidemija trenutno pod kontrolom, da se zaraza smiruje, no da su za to zaslužne mjere koje su na snazi.