PLENKOVIĆ NA PRESSICI: Tražit ćemo odgovornost cijele Uprave INA-e

U Banskim dvorima održao se koalicijski sastanak, a partneri iz vladajuće koalicije raspravljali su o najvećoj pljački u povijesti Hrvatske.

“Tri aspetka nam se čine važna. Ministar Filipović je u ponedjeljak održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine, zatražio izvješće, potom smo se sastali s članovima NO-a Ine i danas je sastanak na kojem se traže objašnjenja od Uprave Ine. Ključna poruka je da su institucije RH i Vlade bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost, o tome će odlučiti sud. Što se tiče drugog aspekta, djeluje otkriveno zahvaljujući službama Vlade što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka.

Druga politička poruka odnosi se na upravljanje Inom. Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš jer ta lista ovlasti izbjegava nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj.

Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Tražit ćemo razgovor MOL-om da krenemo u promjene upravljanja Inom.

Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, potpora svih članova većina, stabilnost koalicije.”

“Idućeg tjedan ćemo izaći s paketom mjera pomoći građanima, javnim institucijama. Ministri rade na pripremi tih mjera”, dodao je.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj je opd prvog signala prije pet mjeseci niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna”, naglasio je Plenković.

Na pitanje što znači tražiti odgovornost rekao je: “Odgovarati treba cijela Uprava u potpunosti, nema distinkcije u odgovornosti mađarskih i hrvatskih članova, zato ćemo tražiti odgovornost svih. Ovo zahtjeva ozbiljne razgovore sdrugim suvlasnikom. Moja politička poruka je jasna. Kompanija djeluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu trpimo zadnjih tjedana dana jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita djela, a Uprava za to nije znala, nećemo ostati bez odgovora.”

O vlastitoj odgovornosti rekao je: “To radi drug Grbin iz Kragujevca koji napada HDZ kao da je banda umjesto da kaže jasno – hrvatske institucije se bore protiv korupcije, bez obzira o kome se radi i je li član stranke pa i HDZ-a. Nastoje politički profitirati, sad su dobili adrenalin i najedanput treba rušiti Vladu. Ne bojim se nikoga.”

O smjeni članova NO-a rekao je: “Sad ne. Dominantna odgovornost leži na Upravi. Prvo na onome tko je napravio kazneno djelo.”