PISMO VRHU DRŽAVE: Evo što Bangoura traži od premijera, predsjednice i ministara

Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1

Hamed Bangoura, čelnik političke platforme Alternativa 101 i naš poznati gospodarstvenik, u svom je pismu reagirao na bahati i nedopustivi odnos vrha države prema novinarima i novinarskoj profesiji – od predsjednice, premijera, pa do ministara.

U pismo, koje je objavio na Facebooku, piše:

Poštovani premijeru, poštovana predsjednice, ministri u Vladi RH i ostali koji obnašate javne funkcije na koje su Vas izabrali građani RH!

Sva Vaša bahatost kao političkih elita u Hrvatskoj, neodgovornost, nemušti pokušaji skrivanje istine, podcjenjivanje građana koji su Vas izabrali, ne očituje se samo u silnim aferama, tajnim društvima, netransparentnosti Vašeg političkog djelovanja koje je sve samo ne u interesu građana RH.

Nažalost sve češće ta Vaša bahatost dobiva i druge dimenzije. Mene je osobno, a vjerujem i većinu građana RH zasmetala ona vrsta koja se sve češće očituje i jasno vidi u odnosu prema medijskim djelatnicima kada Vam postavljaju jednostavna pitanja, na koja traže jasan i nedvosmislen odgovor, a sve u cilju što kvalitetnijeg i bržeg informiranja javnosti.

U nedostatku konkretnih odgovora, koje Vi naravno nikada nemate, počeli ste sve češće pribjegavati raznim floskulama i nadasve glupim doskočicama. Mogao bih do beskraja nabrajati primjere. Recimo od trenutka kada ste Vi premijeru novinarki RTL-a Damira Gregoret na jednostavno pitanje umjesto odgovora rekli “slatki ste” (lijepa je gesta što ste se dan kasnije ispričali), preko nasilnog pokušaja oduzimanja mikrofona novinaru N1 Televizija g. Hrvoje Krešić, Vas poštovana predsjednice, pa sve do posljednjeg slučaja koji se dogodio jučer. Znači, daleko najnesposobniji ministar Vlade RH g. Kujundžić, na jednostavno pitanje novinara NOVA TV “Gdje su te reforme u zdravstvu i zašto sada još 2 mlrd kuna u rebalansu proračuna za ministarstvo zdravstva, ako se reforme provode i tako su učinkovite”, novinar Mislav Bago dobio odgovor neka posjeti okulistu?!

Da rezimiramo, on i svi novinari, a i građani koji ne vide kako cijenjeni ministar i njegovo ministarstvo sjajno rade svoj posao, neka odu na pregled očiju?!. Koliko mi zapravo sjajno vidimo, a on ne radi svoj posao dokaz je da će nas to koštati dodatnih 2 mlrd kuna!! Naravno, vrli ministar nije ni s tim baš zadovoljan, pa predlaže da se uvedu još neki porezi i cijene nekih proizvoda dignu za još 350%. No, to kao i sve druge stvari vezane za reforme koje se ne događaju, iako Vi tvrdite da živimo u Švicarskoj, Danskoj i Švedskoj zajedno, samo mi i zločesti novinari to ne vidimo i još smo “Slatki” ili trebamo otići “Okulisti” nisu danas tema. Naime, mogu si ja privatno misliti što hoću o bilo kojem novinaru ili mediju, njihovom načinu da dođu do informacije, koju moraju što vjerodostojnije prenijeti zainteresiranoj javnosti, ali ovo je postalo krajnje nedopustivo.

Stoga očekujem od Vas kao premijera, od Vas predsjednice svih građana RH, i od svih ministara da se ispričate svekolikoj hrvatskoj javnosti zbog ovakvog tretmana novinara i omalovažavanja njihove struke. Posebno očekujem da natjerate ministra Kujundžića na javnu ispriku Mislav Bago, i da konačno članovima svoje Vlade objasnite da moraju na čelu s Vama početi konkretno odgovarati, na konkretna pitanja. Dakle, bez obzira na to što Vam se čini da su novinari ponekad agresivni u svojoj želji da dođu do informacije i ustrajni u postavljanju svojih pitanja, ministri su tu da na njih odgovaraju svidjelo se to njima ili ne. Svima Vama konačno treba postati jasno da mediji ne služe samo za hvalospjeve o Vašem radu koje Vi mislite da građani trebaju čuti kada to Vama odgovora, već za cjeloviti, vjerodostojan (Vaš izraz koji ne razumijete) prijenos informacija građanima RH.

Istina boli, ali počnimo je konačno govoriti uz dužno poštovanje prema novinarima od kojih mnogi ipak pošteno obavljaju svoj posao, čekajući Vas ponekad i satima pred Vašim središnjicama (inače najvećim tajnim društvima u RH), a sve kako bi barem pokušali prenijeti korektno informacije.

U nadi da ćete uzeti u razmatranje ovu moju malu molbu, srdačno Vas pozdravljam i želim Vam što više uspjeha u vašem radu za dobrobit svih nas.

Komentiraj