PISMO STRAVE JEDNE LIJEČNICE: U KB Dubrava nema hrane, lijekova, odjeće – pacijentica tri dana ležala gola

Jedna liječnica liječnica iz KB Dubrave poslala je pismo medijima u kojem tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova, ni hrane, a ni odjeće za bolesnike.

Pismo koje je stiglo i na adresu Jutarnjeg lista je proslijeđeno Ministarstvu zdravstva, a ministar Vili Beroš rekao im je, navode potom, da će u KB Dubravu uputiti zdravstvenu inspekciju ne bi li se utvrdile nepravilnosti i riješio problem s obzirom na činjenicu da bi uskoro cijela ustanova mogla postati isključivo Covid bolnica sa 640 kreveta.

“U proteklih 5 radnih dana u mojim smjenama u trajanju od 8 do 16h ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam osobno otpustila 10. Ne prijavljujem umrlih bolesnika tijekom moje službe.

Bez obzira na izniman osobni trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna skrb koja nije posljedica mog osobnog angažmana i truda”,  kaže liječnica u svom pismu.

Tijekom njene službe, kaže, ponavljali su se problemi zbog kojih je u nekoliko navrata apelirala prema onima koji su u tom trenutku zaduženi za rješavanje istih. “Međutim, budući da se nije riješio gotovo niti jedan problem koji sam uputila, mogu jedino zaključiti da niti jedna osoba nije odgovorna za navedenu problematiku te da za sve nastale posljedice osobno odgovaram, a ne smatram se krivom”, tvrdi.

Navodi kako bolesnici u respiratornom centru KB Dubrava čak i ne dobivaju obrok svakodnevno. “Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj sa imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog „potrošnje“ opreme morala napustiti prostore Respiratornog  centra, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak. Ja osobno ne poznajem sestre i med. tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli. Sutradan u vizitama bolesnici potvrđuju da obrok nisu dobili, a isto navode i drugi bolesnici po sobama”.

Nije adekvatna niti higijena, pa kaže da je jedna pacijentica čak tri dana ležala gola. Prvotno je dovedena iz mirovnog doma u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava te je 72 sata provela gola u sobi s još tri bolesnika i tri bolesnice, izložena stalnim pogledima. Nakon tri dana dobila je doniranu majicu i deku.

Opisuje i slučaj bolesnika koji je, kako tvrdi, psihoorganski promijenjen u dobi 82 godine, nakon što nije dobio ručak, ustao i sam hodao po odjelu. Od pada ga je, tvrdi, spasio medicinski tehničar.

“Bolesniku je izmjeren GUK 3,8. Smatram da nisam odgovorna za potencijalno nastalu ugrozu bolesnika i loš ishod liječenja uzrokovan neadekvatnom prehranom bolesnika na koju ne mogu utjecati niti osjećam da moji individualni apeli nadležnim službama rješavaju ovaj problem na svakodnevnoj razini”, piše liječnica.

U RC ne postoji adekvatna količina lijekova, piše: “Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici te je bolesnici s metastatskim karcinom u kosti radi bolova ordiniran Lupocet u dozi 500mg koji je u tom trenutku bio jedini dostupni analgetik za kojeg smatram da nije adekvatan te ne može kupirati takve bolove”.

Svakodnevno je izložena napadima bolesnika i obitelji zbog nedostatka terapije, no ističe kako nema odgovor tko je odgovoran da se bolesnicima vrate lijekovi koje su donijeli od kuće budući da liječnici obiteljske medicine nisu dužni propisivati bolesnicima lijekove dok se nalazu u bolničkoj skrbi. “Konkretno radi se o lijekovima za ulcerozni kolitis koje uzima bolesnik te isti bolesnik smatra da po izlasku iz bolnice neće svoju terapiju za što smatra da sam odgovorna ja kao njegov vodeći liječnik”, piše liječnica.

Komentiraj