PETICIJA PROTIV POREZA: Tisuće građana ne žele porez na šećer, duhan, alkohol…

Podijelite članak

Iz Udruge poreznih obveznika “Lipa” tvrde kako je Vlada novim porezima opet udarila na siromašniji sloj građana.

Krenuli su zbog toga u akciju potpisivanja peticije protiv novog poreznog udara, koju je u manje od tri dana potpisalo 10.000 građana.

Iz Udruge pozivaju i sve one koji još nisu potpisali da im se pridruže “kako bi zajedno poslali poruku Vladi da građani Hrvatske žele reforme i porezno rasterećenje, a ne uvođenje novih poreza”.

Udraga Lipa navela je i pet razloga zbog kojih se protivi uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode:

1) Republika Hrvatska je porezno preopterećena i nema prostora za uvođenje novih i podizanje postojećih poreza.

2) Nema dokaza da uvođenje poreza na slatko smanjuje pretilost. Razvijene zemlje poput Danske i Novog Zelanda odustale su od primjene takvog poreza.

3) Novi porezni udar najviše će pogoditi siromašniji sloj populacije koji se hrani manje kvalitetnom, jeftinijom hranom.

4) Uvođenje poreza na šećer rezultat je nemoći (ili neznanja) Vlade da se uhvati u koštac sa stvarnim i ozbiljnim problemima u sustavu zdravstva pa teret vlastite neefikasnosti i neprovođenja reformi prebacuje na porezne obveznike.

5) Prihod od poreza na šećer nije namjenski i ne ide direktno u zdravstveni sustav, već služi za krpanje nabujalog državnog proračuna koji i dalje raste brže od rasta gospodarstva.

Pozvali su i sve porezne obveznike da se uključe u javnu raspravu o novim porezima na linku https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=11539 te putem službenog kanala poruče Vladi što misle o ovom dijelu 4. kruga porezne reforme.

Komentiraj