PETEK OPTUŽUJE BANDIĆA: Iz gradske kase podijelio crkvama više od 13 milijuna kuna!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Više od 13 milijuna kuna otišlo je prošle godine iz zagrebačke gradske blagajne na uređenje brojnih crkava, župnih ureda, župnih kuća i uređenje crkvenih parkova, ne samo u Zagrebu, već i u druge dijelove Hrvatske.

Piše: Kristina Bokanić

Podaci su to koje je iznio gradski zastupnik iz redova Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Navedeni iznos “lansiran” je putem gradonačelnikovih akata – to su sredstva do milijun kuna po donaciji, a za koja gradonačelnik po zakonu ne mora tražiti odobrenje Gradske skupštine. Pa je tako samo u prosincu prošle godine iz gradske blagajne otišlo oko 5 milijuna kuna na obnovu brojnih crkava.

Dio novca, točnije 95 tisuća kuna, donirano je, primjerice, Župi Presvetog Trojstva u Daruvaru, u svrhu adventskog ukrašavanja župne crkve i parka te za opremanje župnog dvora.

“Bio sam za Novu godinu u Daruvaru i posjetio sam taj park i tu crkvu, koja je dobila 95 tisuća kuna. Igrom slučaja došao sam navečer, crkva je bila vrlo skromno ukrašena, s jednom zvjezdicom, skroman bor s jednim redom lampica, park je bio u mrklom mraku, jer javna rasvjeta nije bila u funkciji. S nestrpljenjem očekujem izvještaj koji je ta župa još 15. siječnja trebala dati Bandiću. Nadam se da ćemo uskoro dobiti uvid u te materijale”, rekao je Petek.

Navedeni novac stigao je iz programa Međunarodne i međugradske suradnje za promicanje ljudskih prava. Pa je osim daruvarske župe, Grad Zagreb prošle godine s 15 tisuća kuna financirao Župu svete Ane u Rozgi, 20 tisuća kuna donirano je Župi Presvetog Trojstva u Moravču za obnovu župne kuće. Župa Svete Ane u Križevca za adventsko ukrašavanje dobila je od građana Grada Zagreba 97 tisuća kuna, dok je Župa Svetog Ivana Nepomuka iz Vrbovskog za istu svrhu dobila 62 tisuće kuna.

Zaklada Biskup Josip Lang dobila je 3 tisuće kuna za zamjenu dotrajalih cijevi za grijanje i vodovod. Zagrepčani su, a da ni ne znaju, sa 270 tisuća kuna financirali donatorsku večer “Lurd u Zagrebu”…

“Donatorska večer održana je u veljači prošle godine u svrhu prikupljanja sredstava za dovršetak i uređenje crkve Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Tada je došao zahtjev, zanimljivo, s pozicije čak 13 gradskih ureda”, ispričao je Petek.

No ništa od navedenog nije niti blizu slijedećim rekorderima, koji su financirani novcem iz gradskog proračuna. Pa je tako nešto manje od 945 tisuća kuna dobila Župa Uzašašća Gospodnjeg za obnovu i zatvaranje zvonika te za ličenje i uređenje unutrašnjosti crkve. Župa Svih Svetih u Sesvetama dobila je čak 990 tisuća kuna za uređenje crkve; Župa Uznesenja B.D. Marije dobila je 928 tisuća kuna za uređenje pročelja crkve Goli breg, dok je Župa Svete Barbare djevice i mučenice za uređenje pješačke staze Kalvarije i postaje križnog puta iz gradskog proračuna dobila 873 tisuće kuna.

Gradski novac troši se kao da raste na drveću, pa će se znatan iznos u ovoj godini potrošiti i na javne satove.

“Bit će više od stotinu takvih javnih satova, po meni nepotrebnih. Bit će postavljeni po raznim mjesnim odborima diljem grada. Procjenjuje se da svaki od tih satova stoji 150 tisuća kuna. To je 15 milijuna kuna, a tim iznosom bi se primjerice moglo financirati kompjuterizacija i upravljanje semaforima u gradu”, tvrdi Petek.

Na iduću sjednicu Skupštine, koja će se održati u utorak 30. siječnja, pred zastupnike stiže prijedlog o gašenju tvrtke Terme Zagreb. To je, kaže, Petek, samo jedan od niza projekata koje je gradonačelnik u svom mandatu famozno najavljivao, a od njih na kraju nije bilo ništa. Primjera, kaže, ima još.

“Ove godine imamo primjer rotora i sljemenske žičare, koji se jedini ne nalaze pod prioritetima kapitalnih ulaganja. Što se tiče rotora, on je već sad u problemima jer je poništen natječaj, a najavljenja gradnja trebala je početi u veljači ove godine. Inače, zbog tog poništenja natječaja grad će morati isplatiti 100 tisuća kuna naknade štete”, kazao je Petek.

Već sad je u proračun za 2018. uvršteno 11 i pol milijuna kuna, koje će grad morati platiti kao kaznu jer nije saniran Jakuševac.