PERFORMANS FRLJIĆA ISPRED HNK: Hasanbegović i Bujanec “čestitali” Dan antifašističke borbe

Izvor: Oliver Frljić
Izvor: Oliver Frljić

Na ulaz u zagrebački HNK redatelj Oliver Frljić postavio je plakat na kojem se uz natpis “Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći” nalazi fotografija Zlatka Hasanbegovića u zagrljaju Velimira Bujanca.

Frljić je u povodu Dana antifašističke borbe izveo performans ispred zagrebačkog HNK na čiji ulaz je postavio plakat s natpisom ‘Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći’, uz fotomontažu na kojoj je Zlatko Hasanbegović u zagrljaju Velimira Bujanca.

Dvije ikone hrvatske desnice – Velimir Bujanec i Zlatko Hasanbegović – kroz umjetnički rad  izmješteni su iz ideološkog polja u kojem primarno operiraju i premješteni u prostor umjetničke slobode u kojem toliko gorljivo žele biti nezaobilazno prisutni. Kako se navodi u priopćenju koje prenosi N1, umjesto relativizacije vrednota antifašističke borbe, što predstavlja bitnu odrednicu njihova javnog djelovanja, ovdje su jednostavnom metodom slobodne satiričke didaktike stavljeni u kontekst njihova zagovaranja.

Izvor: Oliver Frljić
Izvor: Oliver Frljić

“Njegove različite konotacije – od zagrljaja Hasanbegovića i Bujanca, uvijek vjernog glasnogovornika, do zagrljaja fašizacije koji svečvršće steže hrvatsko društvo – ostavljaju različite intrpretativne mogućnosti. One su dodatno proširene prostorom na kojem je rad privremeno izložen i gdje funkcionira kao svojevrsna intervencija u konkretni javni i urbani fizički prostor, ali i onaj paralelni kulturni, povijesni, simbolički opterećen prostor.

Postavljen na ulaz u zagrebački HNK, onaj isti u kojem Bujanec vjerojatno nikad nije bio, a Hasanbegović obavlja funkciju člana Kazališnog vijeća, na nekadašnjem Trgu maršala Tita, kojem je upravo Hasanbegović promijenio ime, ‘Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći’ ujedno i komemorira prvu konkretnu žrtvu Hasanbegovićeva brisanja antifašizma iz kolektivnog sjećanja. Ali u isto vrijeme, on predstavlja i materijalizaciju otpora nametnutom kolektivnom zaboravu i simboličkom nasilju”, navodi se u priopćenju.