PENAVA PORUČIO PLENKOVIĆU: Stvorili ste koruptivno ozračje koje nadmašuje vladavinu Sanadera

Buran četvrtak u Saboru. Po prvi puta otkako je Andrej Plenković predsjednik Vlade, oporba je pokrenula njegov opoziv. Iako su svjesni da inicijativa neće proći, oporbeni zastupnici poručuju da je bitno da javnost zna što sve loše Vlada i premijer rade i koje se sve afere vežu uz vladajuće.

Dvanaest oporbenih stranaka različitih svjetonazora ujedinilo se u inicijativi opoziva premijera Andreja Plenkovića. Nabrajajući sve propuste njegove Vlade, čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava koji je i inicirao opoziv, nabrojao i neke od afera koje se vežu uz Plenkovića i njegove ministre – afera JANAF, afera SMS, afera INA, afera Rafinerije Sisak… Upozorio je i na demografski slom, pad životnog standarda i korupciju.

“Vi ste, gospodine predsjedniče, stvorili koruptivno ozračje do sada neviđenih razina koje po zatrovanosti i štetnosti za hrvatsku državu i društvo nadmašuje period vladavine Ive Sanadera za kojeg sam mislio da ga je nemoguće ponoviti, a kamoli nadmašiti. Stvorili ste zatrovan sustav u kojem stradavaju u suštini pošteni ljudi jer pod pritiskom postaju krimilalci i završavaju u zatvorima.”

Oporba ističe da je bitno da građani čuju sve što Vlada na čelu s premijerom loše radi. Nikša Vukas iz Socijaldemokrata i Sandra Benčić iz Platforme Možemo!:

“Zemlja ne ide u dobrom smjeru, da se Banija ne obnavlja, da zdravstveni sustav ne postoji, da se u Hrvatskoj ne rade reforme, da se izborni zakon još uvijek čeka i da u Hrvatskoj cvate korupcija.””Nije proveo apsolutno niti jednu značajnu reformu ključnih sustava socijalne države u Hrvatskoj – niti obrazovanja, niti zdravstva.”

Prvi je ovo pokušaj oporbe da opozove Plenkovića otkako je 2016. zasjeo u premijersku fotelju, no više puta su pokušali smijeniti njegove ministre. SDP-ovac Arsen Bauk i Suverenist Marijan Pavliček smatraju da su sve te inicijative bile uspješne.

“Svi oni za koje smo tražili opoziv su par mjeseci ili tjedana nakon prijedloga i postali bivši.””Neki ministri koje je oporba pokušala smiriti su se ipak malo trgnuli pa su povukli neke dobre poteze. Tako da mislim da nije sve ovo uzalud.”

Da pokušaji opoziva imaju smisla smatra i MOST-ovac Nikola Grmoja koji je imao jasnu poruku za premijera:

“Ja ću poručiti danas samo jedno, a to je svima jasno – Plenković je politički mrtvac. On ide svome kraju. Hoće li svoju karijeru završiti u zatvoru zbog intervencija Ureda europskog javnog tužitelja ili neovisnih institucija kada one budu slobodne, to još uvijek ne znam. Ali on broji zadnje dane u hrvatskoj politici, a zbog toga što se u potpunost kompromitirao neće moći otići tamo gdje toliko želi.”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Željko Reiner prozvao je ovu inicijativu zbog suradnje stranaka od krajnje desnice do krajnje ljevice.

“Nemojte se izdavati građanima za nešto drugo nego što jeste.”Njegov kolega iz stranke Josip Borić pitao je Penavu hoće li dati ostavku ako inicijativa opoziva Plenkovića ne prođe.”Želite li podnijeti ostavku ako ne uspijete ili ćete i dalje ostati predsjednik stranke vina i CD-a i uveseljavati hrvatske građane s jedinim zadatkom da prenesete što više glasova desnice Peđi Grbinu?””Tema nije niti DP niti ja osobno, nego premijer Plenković. Štetu ovoj državi iz pozicije moći može činiti onaj koji je na čelu izvršne vlasti, a to je opet Andrej Plenković.”

“I što nakon svega? Malo ćemo pričati i svi idemo doma.”

No doma neće tako skoro jer će rasprava potrajati do dugo u noć. A hoće li premijer postati bivši? Teško, jer ima podršku 77 zastupnika vladajuće većine, kao i Milana Vrkljana koji je ranije rekao da neće podržati ovu inicijativu. Konačnu odluku Sabora saznat ćemo na glasovanju idući petak.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!