PEĐA GRBIN O KAZNAMA: One su previsoke, ne smiju biti usmjerene na punjenje proračuna

“Kazne su previsoke”, istaknuo je Peđa Grbin, čelnik SDP-a, komentirajući zaključke s današnje sjednice Vlade – donošenje prijedloga izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i prijedlog mjera za spas gospodarstva.

“One bi trebale biti koncentrirane na to da se ljude odvrati od kršenja mjera, a ne da budu usmjerene na punjenje proračuna. A onda dolazimo do posebno ozbiljne situacije koja se odnosi na mogućnost ulaska u dom zbog činjenja prekršaja. To nije u skladu s Ustavom koji kaže da je dom nepovrediv. Ovaj dio prijedloga Vlade o ulasku u dom naših sugrađana neodoljivo me podsjeća na neuspjeli prijedlog vlade iz proljeća o praćenju mobitela. Ovdje se radi o istoj ideji”, rekoa je Grbin, kako prenosi N1.

Kazao je da SDP ne može podržati taj prijedlog: “Mi u SDP-u prijedlog ne možemo podržati jer nije dobar. Svjesni smo da su određene mjere potrebne, ali ne ovako. Ukazujemo da se radi o mjerama koje zadiru u ustavna prava i slobode čovjeka i građana i ne mogu se donositi u Saboru običnom većinom.”Što se tiče mjera za spas gospodarstva, rekao je: “Zadnjih nekoliko dana razgovarao sam s gospodarstvenicima iz različitih sektora i kolegama koji se bave ekonomskim mjerama, i njihov konsezus je da Vladine mjere nisu dovoljne. Trebale bi biti jače ako želimo spas hrvatske ekonomije.”

Smatra da su loše mjere direktan uzrok današnjih brojki: “Na proljeće smo imali nekoliko desetaka zaraženih, u najgorim danima ispod sto. Tjednima imamo brojke veće od 1000 i upravo smo mi ukazivali na sve goru situaciju. Gotovo mjesec dana se govorilo da su zdravstvene mjere adekvatne, a onda nakon 18. 11. u periodu od tjedan dana imamo dva postrožavanja mjera i uvođenje drakonskih kazni. To pokazuje da mjere do 19. 11. nisu bile adekvatne i da je sadašnja situacija direktna posljedica tih mjera. Vlada teret prebacuje na poduzetnike i građane i pokušavaju sve kompenzirati sankcijama, a građane okrivljavaju što njihove mjere nisu dale učinka.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Odgovori