PEĐA GRBIN: HDZ neće Zlatu Đurđević jer im odgovara ovakvo stanje u pravosuđu

“Iz kuhinje Zdravka Mamića imamo priliku gledati strašne slike hrvatskih sudaca koje su potpuno neprihvatljive. Jučer smo imali priliku slušati bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća koji je de facto priznao da je Mamić imao doušnike i u DSV-u”, rekao je na pressici čelnik SDP-a Peđa Grbin, govoreći o pravosuđu.

“Želimo to promijeniti, a odgovor premijera je da mu je Zlata Đurđević neprihvatljiva”, rekao je Grbin. “Ono što je jedino dobro u svemu ovome je to što smo napokon makli famu da se ovdje radi o proceduri. Potpuno je jasno – gospoda iz HDZ-a ne žele na čelu Vrhovnog suda osobu koja bi mogla mijenjati ovu situaciju u pravosuđu”, kazao je, te dodao:

“Hrvatska danas ima jedno od najgorih, ako ne i najgore pravosuđe u Europi. Što vlast radi po tom pitanju? Apsolutno ništa. Dapače, HDZ i Plenković opstruiraju svaki pokušaj promjene u pravosuđu na bolje. Danas su, iz reakcije premijera Plenkovića je to vidljivo, barem maske pale”.

Na pitanje kako su neki suci uopće prošli sigurnosnu provjeru, Grbin je naveo primjer. “DSV je u slučaju sutkinje sa zagrebačkog Županijskog suda, odbilo istu pripustiti na Vrhovni sud jer nije prošla sigurnosnu provjeru. SOA je prije nekoliko godina utvrdila da nekoliko desetaka hrvatskih sudaca predstavlja sigurnosnu prijetnju hrvatskom pravosuđu”, rekao je Grbin, kako prenosi Dnevnik.hr.

“Ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnog suda Sessa i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Turudić su o tome morali pročitati u novinama, vjerojatno saznati kao i ja. Zašto na to nisu nisu reagirali? Zašto informacije koje smo svi mogli pročitati za njih nisu bile dovoljne da regiraju i zašto suce, koji ne mogu iz sigurnosnih razloga ići na Vrhovni sud, puštaju na Županijskom sudu u Zagrebu”, pitao se.

“Od HDZ-a nismo čuli baš ništa što bi pomoglo unaprjeđenju situaciji u hrvatskom pravosuđu”, istaknuo je Grbin. Navodi da je njemu potpuno svejedno kako će se Đurđević birati za predsjednika Vrhovnog suda. “Imamo kandidatkinju s respektabilnim životopisom koja je spremna uhvatit se u koštac s problemima i nešto promijeniti”, naveo je Grbin.

Dodaje da je dilema želimo li kandidatkinju koja hoće i može nešto promijeniti ili ćemo održati status quo. “Stanje u hrvatskom pravosuđu ne funkcionira i treba ga mijenjati od vrha prema dolje”, rekao je Grbin. “HDZ-u ovakvo stanje u pravosuđu apsolutno odgovara”, dodao je.