PAŽNJA NA SUNČANJU: Opekline od sunca uzrokuju starenje kože, ali i karcinom

S visokim temperaturama dolaze i brojna upozorenja o štetnosti sunca. Ono je svake godine sve opasnije, a ništa manje nisu opasne niti opekline koje možemo dobiti ako dugo na otvorenom boravimo bez zaštite.

Izvor: Media servis

Posljedice opeklina su bolne, ali stručnjaci upozoravaju – i vrlo opasne za kožu. Ljeto je pred vratima. Živa na termometru raste, a sunce sve jače prži. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da smo izgorili na suncu. Svoje neugodno iskustvo s onim još gorim – opeklinama od sunca, s nama je podijelila Martina.

“Budući da smo bili na plaži cijeli dan i uopće nisam razmišljala o opasnosti od sunca. Bilo je povremeno i oblačno što zavara čovjeka. Na kraju sam izgorila. Dobila sam opekline, čak i plikove od sunca. Nakon toga se malo pažljivije izlažem suncu. Treba paziti”, upozorila je Martina.

Opekline nisu strane niti Ani. Iako je više puta izgorila, opekline su joj prije nekoliko godina ostale u lošem sjećanju. ‘Dan je bio sunčan, ali vjetrovit pa nisam osjetila koliko je sunce jako‘, objasnila je Ana.

“Bila sam dva sata na suncu, nisam se namazala, i naravno, izgorila sam. Posljedice su bile jako bolne ruke i leđa su mi bili crveni. Opekline su bile jako bolne pa sam stavljala obloge da smanjim bol i naravno, pila puno tekućine. Više ne izlazim iz kuće bez faktora 30 i ne zadržavam se na suncu duže od pola sata”, rekla nam je Ana.

Opekline stvaraju crvenilo kože i mjehure. No, trajne posljedice koje sa sobom nose nisu bezazlene. One lakše su starenje kože, odnosno estetske promjene, objasnila je za Media servis dermatologica Maja Kovačević.

“Primjerice grublja tekstura kože, poslije može doći do nepravilnih pigmentacija kao što su ventigo i melazma. Zatim koža gubi na elastičnosti i pojavljuju se proširene krvne žile”, nabrojala je Kovačević.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

A one teže mogu ostaviti ozbiljne posljedice na organizam… “Primjerice pojava tumora kože koji mogu biti nemelanomski tumori kože kao što je bazocelarni karcinom, spiloceralni karcinom i također melanom. Pretjerana izloženost kože suncu dovodi i do tzv. premalignih promjena – prekanceroza koja potom može postati planoceralni karcinom”, objasnila je Kovačević.

Osobama koje dobiju opekline, savjetuje veći unos tekućine, tablete protiv bolova, tuširanje u mlakoj vodi… “Na promjene stavljati hladne obloge. Ako dođe do pojave mjehura, ne micati pokrov mjehura. Mjehur se može probušiti sterilnom iglom, ali se pokrov ne smije micati kako ne bi došlo do pojave sekundarne bakterijske infekcije. Dakako, bitne su i neutralne kreme koje u sebi imaju bakar i cink i koje djeluju protuupalno”, dodala je Kovačević.

U zaštiti od jakog sunca, najbitnija je prevencija, objasnila je za Media servis ljekarnica Kristina Tomas.

“Najveći je problem što pacijenti nedovoljno pripremaju kožu za ljetne mjesece. Zapravo nisu niti svjesni koliko su UV zrake opasne. Vrlo je bitna prevencija stoga mi preporučamo pacijentima da najmanje dva mjeseca prije izlaganja sunčevim zrakama pripreme kožu. Jedan od načina je uzimanje preparata koji sadrže astaksantin koji je, po meni možda i najbitniji, protiv alergijia, crvenila od sunca, betakaroten, koenzim i ostale preparate koji su namijenjeni za kožu, i naravno kreme koje sadrže visoki faktor”, objasnila je Tomas.

Bitno je da su kreme za sunčanje vodootporne i da ih koristimo u dovoljnoj količini. Veći faktor znači i veću zaštitu, objasnila je dermatologica Kovačević koja se osvrnula i na nagađanja o štetnosti krema.

“Studije koje su nam do sada poznate govore o minimalnim količinama absorbcije tih preparata i kada se stavi omjer cross-benefita cijele te priče – definitivno je poželjno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom. One pružaju više koristi nego štete”, zaključila je Kovačević.

Za kraj, nije na odmet ponoviti da se izlaganje direktnom suncu ne preporuća od 10 do 16 sati.