PAPA FRANJO: Putin izbjegava sastanak sa mnom, a patrijarh Kiril mi je opravdavao rat

U intervjuu za talijanski list Corriere della Sera papa Franjo rekao je kako trenutno nema u planu posjetiti Kijev, al istaknuo je da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predložio da se njih dvojica sastanu.

“Prvoga dana rata telefonirao sam ukrajinskom predsjedniku Zelenskom. Putina nisam zvao. Htio sam napraviti jasnu gestu koju će vidjeti cijeli svijet. Ali 20 dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu kako sam spreman otići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili.

Bojim se da Putin upravo sad ne može i ne želi održati ovaj sastanak. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti? Prije dvadeset pet godina doživjeli smo istu stvar s Ruandom…

Zasad ne idem u Kijev. Poslao sam ondje kardinale Michaela Czernyja i Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ja ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata…”, izjavio je papa Franjo.

Kritizirao je i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini. “Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset minuta s kartice koju je držao u ruci čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: ‘Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov’, prepričao je Papa, prenosi Jutarnji list.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!