PAKAO TORNADA: U Hrvatskoj zabilježen sva puta – je li moguć novi?

Tornado koji je razorio Češku u četvrtak otvorio je pitanje koliko su česta tornada u Europi, te jesu li moguća u Hrvatskoj. Odgovor je da, a u Hrvatskoj se često mogu vidjeti pijavice, naročito preko ljeta, a za njih se kaže da su tornada na moru.

No, Hrvatsku je dvaput pogodio razorni tornado. Prvi se dogodio 31. svibnja 1892. godine u Novskoj, a drugi u Podravskoj Slatini 20. kolovoza 2007. godine, piše N1.

U poslijepodnevnim satima kod željezničke stanice u Novskoj dogodio se meteorološki ekstrem koji je zabilježila Kraljevska zemaljska vlada.

Tog je poslijepodneva tornado zahvatio područje željezničke stanice i obližnje šume, zbog čega je Andrija Mohorovičić, poznati hrvatski geofizičar, dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i vidi što se dogodilo. Mohorovičić je napravio izvještaj s analizom na njemačkom i hrvatskom jeziku, što je temeljio na svjedočenjima stanovnika.

Potom je proučio u kojim su smjerovima bila razbacana stabla u obližnjoj šumi. Vjetar je počupao 150 tisuća stabala hrasta i bukve promjera debla od 0,7 metara pa sve do onih promjera 1,2 metra.

Tornado je uz to vagone izbacio s tračnica, a stražnji vagon težak više od 13 tona bio je odbačen 30 metara dalje. U tom odbačenom vagonu bilo je 50 putnika, od kojih su trojica teže ozlijeđena.

Pomoću podataka o vremenima u kojima su službenici telegrafskih postaja isključivali struju zbog grmljavine, zaključio je da se olujna fronta kretala u smjeru jugozapad-sjeveroistok brzinom od 20 do 30 km/h.

Zaključio je, piše Geofizika uživo, da je strujanje u tornadu bilo ciklonalno, da je brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h i da su preko šume prošla dva vrtloga promjera 800 do 1200 metara i 2300 metara s izuzetno niskim tlakom zraka u središtu. Prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro prikladnoj za Europu, ovaj tornado bio bi klasificiran kao T6, tj. umjereno razoran.U nastavku pogledajte video tornada iz 2007. godine, koji je objavio Crometeo.