OTPISANI MILIJUNI KREDITA: Nisu ih vraćali razvojačeni pripadnici HV-a i neke trvrtke

Vlada je omogućila otpis ukupno oko 700 milijuna kuna kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i tvrtke.

Kako se ti krediti godinama nisu vraćali, Vlada je donijela odluku kojom je utvrdila uvjete za njihov otpis i time je samo priznala da tih 700 milijuna kuna nikada neće moći naplatiti, čime će nestati ta njezina potraživanja jednako kako i Fond za zapošljavanje i razvoj koji je odobrio veći dio tih kredita prenosi Media servis.

Najveći dio otpisa, čak 668 milijuna kuna, odnosi se na kredite preko Fonda za zapošljavanje i razvoj. Preostalih oko 32 milijuna kuna su otpis 285 kredita koji su odobreni razvojačenim veteranima.

Od 668 milijuna kuna, najveći dio (482 milijuna kuna) odnosi se na tvrtke koje su završile u stečaju. Preostali iznos, veći od 185 milijuna kuna posljedica je situacije u kojoj se našlo Ministarstvo financija.

Što se tiče otpisa duga veteranima, riječ je o kreditima koji su odobravani po Programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske iz 1996. godine.

Bilo ih je ukupno 3.655 u ukupnom iznosu od oko 320 milijuna kuna.

Različite su vlade dosad otpisale 1.829 kredita razvojačenim veteranima u iznosu od 208 milijuna kuna. Ovo samo nastavak te politike.

Komentiraj