OSUMNJIČEN HRVAT I DVA SRBINA: Digli u zrak katoličku crkvu u Erdutu

Podijelite članak
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dva srpska državljanina u dobi od 53 i 80 godina te protiv 57-godišnjeg Hrvata zbog uništavanja katoličke crkve u Erdutu 1991. godine.

Trojka se sumnjiči da je 25. rujna 1991. u Erdutu, tijekom oružane agresije JNA i paravojnih formacija iz Srbije te naoružanih paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva na ustavnopravni poredak Hrvatske, na privremeno okupiranom području istočne Slavonije počinila kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika.

Dva su se srpska državljanina i Hrvat, kao pripadnici paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, svjesni da se na okupiranim područjima Hrvatske masovno i organizirano uništavaju kulturni, povijesni i vjerski objekti kao dio baštine hrvatskog naroda radi zatiranja obilježja o opstojnosti i identitetu Hrvata na tim prostorima, dovezli vojnim vozilom koje je koristila njihova postrojba pred katoličku crkvu Svih svetih, sagrađenu tijekom 19. stoljeća, te iz vozila iznijeli veću količinu eksploziva i rasporedili ga po unutrašnjosti crkve.

Pripremili su eksploziv za detoniranje i aktivirali ga s odgodom eksplozije nakon čega su istrčali, ušli u vozilo i pobjegli. Odmah potom uslijedila je snažna eksplozija, pri čemu je navedena crkva gotovo potpuno uništena, piše Glas Slavonije.

Komentiraj