OŠTRO SUČELJAVANJE: Pogledajte što su Milanović i Plenković jedan drugom rekli

Slučajni susret starih prijatelja - Milanović i Plenković (Foto: Facebook)
Slučajni susret starih prijatelja – Milanović i Plenković (Foto: Facebook)

Na Novoj TV održana je druga i posljednja TV debata šefova dviju najvećih hrvatskih političkih stranaka u kojoj su se Zoran Milanović i Andrej Plenković verbalno sučelili oko niza aktualnih političkih, društvenih, ideoloških i ekonomskih pitanja.

21:30 Najvažnija osobina premijera za Plenkovića jest biti vjerodostojan, odlučan, mudar, biti dobar menadžer, imati jasnu potporu u okviru stranke i parlamentarne većine, zastupati hrvatske interese te graditi savezništva. Milanović smatra da je ključan karakter, znanje i iskustvo. Biti lider, voditi sustav i stranku, a ne slabašno je slijediti, rekao je Milanović.

20:28 Govorivši o svojim političkim svjetonazorima, Plenković je rekao da je njegov politički svjetonazor narodnjački. Milanović je rekao da se smatra hrvatskim ljevičarem, te da je dobar i prisan sa zapadnim liderima.

20:26 Na pitanje tko je najviše utjecao na njihov politički put, Plenković je rekao da je to bilo djelo i uloga Franje Tuđmana. “Ako kažem nitko, ispast ću ohol”, kazao je Milanović, dodavši da je radio i s Račanom, a spomenuo je i Tripala, Tuđmana i antifašiste.

20:23 Na pitanje hoće li podržati ulazak SNS-a u stranku europskih pučana, Plenković je rekao da će jasno zauzeti stav kad ta tema dođe na dnevni red. “Tu se radi o konkretnim ljudima koji su radili konkretne stvari. Devedesetih su se ponašali skandalozno”, kazao je Milanović.

20:15 Oba su se kandidata složila da bi otvorili arhive za potrebe istraživanja. Milanović bi to učinio bez obzira na mogućnost zloporabe, dok Plenković smatra da bi to bilo dobro i za znanstvenike, ali i općenito za širi proces suočavanja s prošlošću.

21:10 Govoreći o svojoj plaći, Milanović je rekao da je njegova plaća iznosila 18.000 kuna neto, a na početku političkoga puta bila puno veća. Imam stan od 127 kvadrata, 100.000 eura glavnice kredita i 15.000 eura ušteđevine. Supruga zarađuje kao ja, kazao je.

Moja plaća u Europskom parlamentu jednaka je onoj svih zastupnika u EP. Nakon poreza iznosi 6400 eura, a nakon plaćanja poreza Hrvatskoj, ukupno 4.500 eura, rekao je Plenković.

21:02 Na pitanje o velikoj koaliciji, Plenković je rekao da se protivi velikoj koaliciji, nazvavši ju spinom.

21:00 Kad su u pitanja prava istospolnih zajednica, Plenković je rekao da one imaju svoj status reguliran zakonom, ali nisu istovjetne braku. “Hrvatska ima jedan od najprogresivnijih zakona, netko će reći i da je preprogresivan. Pola godine nakon referenduma o braku smo donijeli taj zakon”, kazao je Milanović.

20:59 Na pitanje pobačaja, Milanović smatra da zakon treba ostati kakav jest. “Pobačaj nije metoda kontracepcije, to je zlo i treba izbjegavati, ali na kraju, pravo je žene da odlučuje”, rekao je Milanović.

“Stav HDZ-a je da život počinje začećem, ali mijenjati zakon da on bude zabranjen, nije realno. Treba učiniti apsolutno sve da do toga ne dolazi, da se ponudi i psihološka i druga pomoć ženama i majkama koje se nađu u toj situaciji. Svi se slažemo da je to veliko zlo koje treba maksimalno izbjeći”, rekao je Plenković.

20:55 Hrvatska ne treba uvoditi plaćanje crkvenoga poreza. Mislim da to u ovom trenutku nije potrebno, rekao je Plenković, na pitanje treba li Hrvatska uvesti plaćanje crkvenoga poreza, kakav je to slučaj u Njemačkoj.

“Imam problem s tim da se Crkvi u Hrvatskoj vraća sva imovina. Za mene je glavna crkva hrvatska država i bit ću vrlo škrt po tom pitanju”, rekao je Milanović.

20:53 Zoran Milanović ne smatra da bi se izbornim zakonom trebale ukinuti predizborne koalicije. “Zakon je čudan, ali funkcionira”, rekao je Milanović, dodavši da je taj zakon, u odnosu na ekonomska pitanja – sporedan.

20:52 HDZ ima odnos poštovanja prema braniteljima i to će i zadržati, rekao je Plenković.

20:51 Moji suradnici su ratni heroji, kazao je Milanović.

20:50 Radimo na jedinstvenom pravnom okviru koji bi trebao regulirati prava branitelja. Pohvaljujem partnerski odnos ministra Tome Medveda i braniteljskih udruga, rekao je Plenković.

20:49 Druga je stvar što se kod nas percipira uloga predsjednika, kao što je bio Franjo Tuđman, rekao je Plenković.

20:48 Mi tu nikad nismo imali dilemu. Biramo ga na izborima, prema Božićnom Ustavu, rekao je Plenković.

20:47 Najbolje bi bilo da ga bira Sabor, ali trebalo bi mu dati i neke veće ovlasti, rekao je Milanović. “Moje mišljenje je da bi bio stabilniji sustav da se predsjednika bira u parlamentu”, dodao je.

20:40 Nastavljamo arbitražne postupke bez ikakvih dilema, rekao je Plenković, ne htijući eksplicitno kazati je li za izručenje Hernadija.

20:40 Događa nam se pred očima da nas varaju. Hamletovska je to dilema, rekao je Milanović.

20:39 Zahtijevam od Plenkovića i HDZ-a da se očituju o izručenju Hernadija, rekao je Milanović.

20:38 Ina je naša strateška kompanija, mi ćemo inzistirati da se ispune obveze iz ugovora, rekao je Plenković dodavši da će se HDZ truditi maksimalno zaštititi hrvatske interese u Ini.

20:37 Mađari, vlada u Budimpešti izbjegava izručenje osobe koja je bila predsjednik uprave MOL-a. Taj gospodin neće pobjeći od hrvatskog pravosuđa. Inu ćemo vratiti u hrvatski portfelj, rekao je Milanović.

20:36 Na pitanje treba li revidirati zakon o HNB-u, Plenković je rekao da treba, ali oprezno.

20:35 Plenkoviću, vas plaćaju hrvatski građani, a ne banke, rekao je Milanović, na što mu je Plenković odgovorio da on zato i radi u interesu hrvatskih ljudi.

20:34 Milanović me stalno uspoređuje s mojim prethodnikom, stalno priča kako se treba raditi s Europskom komisijom, a nije sudjelovao u pregovorima s Europskom unijom, rekao je Plenković.

20:33 Europska komisija uvijek će biti na strani jačega, što znači na strani banaka, rekao je Milanović.

20:31 HDZ je otpočetka bio za konverziju kredita u eure. Zalažemo se za dugoročno rješenje. Izostanak dijaloga s bankama, doveo je do njihovih pritužbi Europskoj komisiji. HDZ će u dijalogu s Komisijom zaštititi hrvatske interese, rekao je Plenković. Milanović je rekao da Plenković u potpunosti nastavlja retoriku prethodnika Tomislava Karamarka.

20:31 Mi nismo tu da slušamo Komisiju i sve štetne prijedloge. Moja je vlada počela rješavati problem franka, druge se nisu usudile. Jedina opcija koja se bori za prava srednjeg sloja bila je moja opcija, rekao je Milanović.

20:30 Protiv smo izrabljivanja hrvatskih radnika, rekao je Plenković.

20:28 Država mora štititi prava radnika. Rad nedjeljom, lažni rad. Prvi korak smo postigli, radi se više, cijeni nas se više, rekao je Milanović, dodavši da je prekarni rad zloporaba, a outsourcing nešto sasvim drugo.

20:26 Dvojica čelnika stranaka žestoko se sučeljavaju i repliciraju. U jednom je trenutku Plenković opomenuo Milanovića da ne sluša voditelja Mislava Bagu.

20:24 Moja vlada je u Hrvatskim šumama zbrinula nekoliko tisuća ljudi. Iz Hrvatskih željeznica zbrinula osam tisuća ljudi, rekao je Milanović, dodavši da će buduće zbrinjavanje radnika dogoditi bez pritiska Europske komisije. Priroda odnosa s Europskom komisijom jest – ne služiti, nego voditi, rekao je Milanović.

20:23 Cilj Hrvatske je da od poljoprivrede živi i dobro zarađuje je pet posto. Sad imamo 11 posto, a bogata Njemačka 2 posto, rekao je Milanović.

20:22 Želimo 180.000 radnih mjesta, u IT-ju 60 tisuća radnih mjesta, u poljoprivredi 45 tisuća, a u turizmu 15 tisuća ljudi, a 5 tisuća u poljoprivredi, rekao je Plenković.

20:20 Plenković nikad na konkretno pitanje nema konkretan odgovor i to je problem, kazao je Milanović.

20:18 Gospodarski rast u 2015. godini slučajan je, rekao je Plenković, što je Milanović žestoko odbio.

20:17 PDV ima marginalan utjecaj na dohodak i potrošnju ljudi, replicirao je Milanović.

20:16 U drugoj godini mandata smanjit ćemo PDV. Dio koji se odnosi na neoporezivi dio plaća imat će brz učinak na iznose. Ljudi ostaju s više novaca da njime raspolažu, rekao je Plenković.

20:15 Smanjenje PDV-a nije realno, rekao je Milanović. Privatna potrošnja podiže BDP, dodao je.

20:13 Porezna reforma bi bila kad bismo dubinski pratili sustav. Ovo su privremene mjere, rekao je Milanović.

20:12 Provest ćemo cjelovitu poreznu reformu nakon izbora, rekao je Plenković na početku sučeljavanja.