OSTALI BEZ 62.000 KUNA: Kupovali mobitele putem interneta i – prevareni

Dvoje Slavonaca ostalo je bez oko 62.000 kuna jer su prevareni u kupnji povoljnih mobitela putem interneta. Vinkovačka policija obje prijave o prijevari dobila je četvrtak.

Prvo je 52-godišnjak iz Vinkovaca porukama kontaktirao prodavatelja mobilnog telefona po znatno povoljnijoj cijeni od ostalih ponuđača, i dogovorio da se transakcija obavi preko oglasnikove usluge za sigurno plaćanje. Na dobivenoj poveznici upisao je svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice (broj kartice, datum isteka kartice i CVV broj), a potom autorizirao transakciju na obavijesti bankovne aplikacije. No agent s kojim je komunicirao obavijestio ga je da uplata nije prošla, nakon čega je dobio novu poveznicu i ponovio cijeli postupak unosa podataka i autorizacije transakcije, i tako još dva puta. Nakon četvrte autorizacije na aplikaciji mobilnog bankarstva utvrdio je da je s njegova bankovnog računa isplaćeno gotovo 22.000 kuna te je shvatio da je prevaren.

Na isti način prevarena je i 42-godišnjakinja iz Vinkovaca koja se javila na sličan oglas za prodaju mobilnog telefona po iznimno povoljnoj cijeni. U šest navrata autorizirala je transakcije sa svog bankovnog računa, čime joj je s računa skinuto više od 40.000 kuna, piše Glas Slavonije.

Iz policije podsjećaju građane da se, iako su online ponude često povoljne, treba čuvati prijevare. Kako biste lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je znati glavne indikatore prijevare, kao što su iznimno povoljne ponude, ulaganja ili velika dobit, zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice te poruke/ponude za kupnju preko oglasno-prodajnih portala koje kupac zaprima na svoj mobilni telefon (preko aplikacija za komunikaciju) s pozivnih brojeva drugih zemalja.

– Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja – traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno? Dobro razmislite! Plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovito operativni sustav i sigurnosni softver. Ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito! Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom – savjetuju iz policije.