OREŠKOVIĆ VRATILA PLENKOVIĆU: Vaša napuhanost i dociranje me nimalo ne impresioniraju – evo zašto

Zastupnica stranke Centar Dalija Orešković na aktualnom je satu premijera Plenkovića pitala oko uhićenja Gabrijele Žalac i slučaja Agrokor.

“Na primjeru Gabrijele Žalac imali smo prilike vidjeti kako su USKOK i DORH opstruirali postupak protiv jedne obične ministrice. Pitanje je na na što su sve spremni da bi opstruirali slučaj koji vodi do samog premijera. Slučaj Agrokor i slučaj Borg dokaz su da cijelo vrijeme imate USKOK i DORH u šaci. Je li kazneni postupak protiv Ivice Todorića farsa kojom se pokušava prikriti puno veći kriminal u režiji u države”, pitala je Orešković.

Plenković joj je odgovorio: “Što se tiče vaših nastupa, oni su manje-više uvijek isti u uvijek ogovore o nekom drugom tko navodno krši zakone, ne poštuje pravnu državu i utječe na rad pravosuđa. A koji je vaš track record, vaš acquis? Postali ste popularni kad vam je jedna druga vlada dala povjerenje ovdje u Saboru da vodite Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ajmo malo pogledati što je to ostalo od vaših postignuća. Prvo, čini mi se da ste uvijek bii protiv odluka Ustavnog suda, dakle, ne poštujete Ustavni sud. Godinama ste imali praksu, van okvira, bez zakonskog temelja da na temelju članka 5. povrede načela djelovanja kažnjavate ljude da ih reputacijski vučete kroz blato. Onda je praksu nastavila vaša nasljednica, a sudovi su, čak i u slučaju Davora Bernardića, pokazali u nizu primjera da se to radilo ptoruzakonito. To je vaš acquis, to je vaša značka. Koristili ste ulogu šefice Povjerenstva bez zakona i ovdje sada nastojite reći što? Da u DORH-u nitko ništa ne zna, da svi rade po nečijem nalog? Sud je postavio izvanrednu upravu, zakon je donio Sabor. Što je ostalo od svega? Radna mjesta, kompanija, OPG-ovi, dobavljači, hrvatska ekonomija funckionira, a državni proračun to nije nije koštalo. To je acquis, to je ostalo. Vi ste kao i družina u subotu, jedino vas smeta što postoje neki HDZ, neka HDZ-ova Vlada i neki narod koji daje povjerenje tom i takvom HDZ-u da vodi Hrvatsku. Naš mandat u kojem se dogodilo gotovo sve – brodogradnja, Agrokor nam je pao u krilo kao problem, da ne govorim o poplavama, potresima, požarima i na kraju pandemiji. A gle, nama investicijski rejting raste i hops, 9 posto rasta BDP-a u 2021. A vi pjevajte svoju pjesmicu ultra vires”.

Orešković nije bila zadovoljna odgovorom.

“Uvaženi Andreju Plenkoviću, vaša napuhanost i dociranje me nimalo ne impresioniraju. Što će biti vaš acquis ako slučaj Agrokor doživi fijasko? Bit će da će poreznici plaćati milijarde kuna naknade šteta zbog otete komapnije. Kada govorimo o povredi zakona, onaj tko je kršio Zakon o Vladi ste vi. Taj zkaon i naš pravni proedak ne poznaju institut nekakvih neformalnih radnih skupina, ali postoje kriminalne skupine koje djeluju pod okriljem i političkom zaštitom vas i vaše Vlade. To je bila grupa Borg koja je napisala zakon na kojem je sama zaradila. Sve će jednog dana doći na naplatu, a u javnosti će se sve više baviti činjenicom da je Ivica Todorić imao postignut dogovor s vjerovnicima i da je Martina Dalić znala i da je neposredno nakon primanja te infromacija javila svojima u Borg ‘dečki, imamo problem’. Tu dokumentaciju čak ni naš pravni sustav neće moći dovijeke ignorirati. A nakon toga vama i vladi, a nažalost i poreznim obveznicima, uslijedit će jedan veliki jao. Tko će za to odgavarati? Čitavo vrijeme pokušavam dokazati, a nažalost sam u pravu, da ste kroz mandat uspejli samo u jednom – da obezglavite sva relevantna i ključna anitkorupcijska tijela. Zna se zašto”, rekla je Orešković, kako javlja N1.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!