OREŠKOVIĆ TVRDI: Oni koji stoje iza Zakona o pomorskom dobru, nisu došli samo po plaže, već i po državu

Prava se bura u Hrvatskoj digla nakon što vladajući guraju novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će, po ocjeni oporbenih zastupnika, omogućiti ograde na plažama i donijeti zabranu korištenja mnogih plaža za građane.

O tome je progovorila i zastupnica Dalija Orešković, koja u svojoj objavi na Facebooku kaže:

Lijepa, i naša. Plaža, i država!

Oni koji stoje iza Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, nisu došli samo po plaže, već i po državu.

Jučer je kompletna oporba podržala građanske inicijative, udruge, stručnu javnost i akademsku zajednicu u zahtjevu da se ovaj Zakon povuče iz procedure jer je ona izigrana već u postupku javnog savjetovanja, a sadržaj Zakona je sporan. Unatoč tome, rasprava će se sutra u Hrvatskom saboru ipak provesti i nema nikakve dvojbe da će Zakon točno takav kakav jest, biti izglasan u prvom čitanju. Do drugog čitanja neće biti nikakvih suštinskih poboljšanja, što god oporba u raspravi govorila.

To je obrazac ove Vlade Andreja Plenkovića kojeg smo do sada često puta vidjeli, a on ne dovodi samo do devastacije javnog dobra, ovog puta su to plaže i pomorsko dobro, već uzrokuje i devastaciju države i rada njezinih institucija, dovodi do poništavanja demokracije. Stoga sam danas pred medijima upozorila da osim potrebe zaštite plaža postoji i potreba zaštite države od samovolje Andreja Plenkovića i HDZ-a koja se već ozbiljno izmaknula kontroli.

Jučer je zajedničku inicijativu oporbe Andrej Plenković okarakterizirao kao pokušaj izvlačenja oporbe iz gliba. Na to mu odgovaram, da je jedini glib onaj u kojem se Hrvatska nalazi otkako je HDZ na vlasti. Glib su stvorili HDZ-ovi Zakoni, od pretvorbe i privatizacije pa nadalje, po kojima je provedena sva krađa, sav lopovluk, sva otimačina i rastakanje svega što bi trebalo biti zajedničko i na opću dobrobit kroz posljednjih 30 godina u korist odabranih elita.

Lijepa naša, tako nam glase riječi himne, ali kao da toga nismo svjesni.

Naime, i u ovom Zakonu vidi se intencija i isti obrazac kojeg je Andrej Plenković već proveo u čitavom nisu drugih područja u kojima je ovlasti Hrvatskog sabora kao predstavničkog tijela građana, prenio na Vladu, kao izvršnu vlast. Tako će i državne prostorne planove koji uključuju i pomorsko dobro, donositi Vlada, umjesto da ih donosi Hrvatski sabor. Strateške, razvojne i prostorne planove, uvijek bi trebalo donositi predstavničko tijelo, kako na razini lokalne vlasti, tako i na razini države.

No Andrej Plenković za Hrvatsku ima neki drugi plan, i sasvim drugačiju agendu. S obzirom na njegovu iskazanu samovolju, ova sve češća uzurpacija ovlasti i prenošenje nadležnosti s Hrvatskog sabora na Vladu postaje sve veći problem i političko pitanje koje nadilazi problem koncesioniranja plaža i zasnivanja založnog prava na pomorskom dobru u korist uglavnom stranih banaka.

Zbog toga pobuna protiv ovog Zakona ne smije stati, jer više nije ugroženo samo pravo na plaže i pomorsko dobro, već je ugroženo i pravo na državu. Obala bi trebala bili lijepa i očuvana, a ne devastirana kriminalnim prostornim planovima, a država bi trebala biti naša, s institucijama koje poštuju riječ i interes građana, a ne probranih investitora i političkih profitera.