OREŠKOVIĆ O SUSRETU S MERKEL: Kada se nađem s predsjednicom sve će biti jasnije

tihomir orešković 1

Podsjetimo, njegov odlazak u Berlin na sastanak na kojemu se razgovaralo o mogućem novom izbijanju izbjegličkog vala te Europi nakon Brexita izazvao je buru na političkoj sceni.

Mnogi, uključujući predsjednicu Grabar Kitarović, smatraju da nije kao tehnički premijer trebao otići bez prethodnih konzultacija.

Orešković odgovara – predsjednicu ću o svemu izvjestiti, sastanak je bio neformalan.

“Ja ću se, evo, naći drugi tjedan sa predsjednicom, pa ćemo imati jedan kratki “debrief” o čemu smo pričali i koje su te glavne teme. Ali, predsjednica zna koje su te naše pozicije i ove teme oko izbjeglica, ekonomije, unutarnje i vanjske sigurnosti naša pozicija je tu vrlo jasna i tu ja nisam ništa sada, mislim prvo nije bilo ni prilika da se nekakva pozicija promijeni, tako da mislim da, evo, ja se nadama kada se nađemo i kada predsjednica čuje o čemu smo pričali i koja su tu neka mišljenja da će situacija biti puno jasnija”, zaključio je Orešković, a prenosi Media servis.

Upitan je i o mogućnosti izbijanja novog velikog migrantskog vala, odnosno novog “oživljavanja” tzv. balkanske rute, jer Turska prijeti Europskoj uniji prekidom dogovora o zadržavanju migranata, s obzirom da se odugovlači sa bezviznim režimom koji joj je obećan.

“To je uvijek jedan rizik ja bih rekao, ali mislim da je svima nama, i tu je Turska isto, tu Europa i Turska imaju, povezani smo i ekonomski, tako da tu nije pitanje samo taj sporazum nego i malo šire, ja bih rekao. Tako da tu nismo zabrinuti u ovom trebnutku, ha kada gledam naše granice danas, tu se nije ništa strašno promijenilo”, rekao je.

Evo što je o mogućnosti ponovnog otvaranja rute jučer rekao i tehnički ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

“Mi nadziremo zelenu granicu. Nema nikakvih naznaka u ovom trenutku, niti spoznajnih podataka da postoji mogućnost proboja sa srpske strane prema Hrvatskoj” kaže Orepić. Predsjednica je, pak, u razgovoru za HRT poručila.

“Kao što vidim mnoge su države zatvorile svoje granice. Može se očekivati da će stanje biti još gore kako se bližimo listopadu. Već sada svakodnevni bilježimo sve veći broj pokušaja ilegalnih ulaska migranata u Hrvatsku” kaže Grabar Kitarović.