OPSADA KAPITOLA: Za Bidenovu inauguraciju spremne neviđene snage osiguranja

Predsjednički izbori u SAD-u već su po mnogočemu presedan američke povijesti, pa će u neviđenim okolnostima proći i inauguracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Izvor: Media servis

Joe Biden i i njegova potpredsjednica Kamala Harris prisegu će položiti u pustom Washingtonu, pod budnim okom velikog broja osiguravajućih snaga. Već sada stotine vojnika u borbenim oklopima stoje ispred zgrade Kapitola, Kongresne knjižnice i Vrhovnog suda. Grad je zabarikadiran.

Stanovnici su pozvani da ostanu u svojim kućama te inauguraciju prate virtualnim putem. Bojazan za sigurnost dolazi nakon napada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, koji se dogodio 6. siječnja. Američka policija upozorava da su novi napadi realna prijetnja i da treba biti na velikom oprezu tijekom cijelog povijesnog dana inauguracije.

Usprkos tome što tradicija nalaže da predsjednik na odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol, Donald Trump to neće učiniti. Obznanio je da ne planira nazočiti svečanosti inauguracije te da će tog dana otputovati na Floridu. Tako će postati prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. godine, koji odbija nazočiti prisezi svog političkog nasljednika.

Što se tiče samog programa, on će proteći u pandemijskom stilu. Bez masovne publike nastupit će pjevačice Jennifer Lopez i Lady Gaga, koja će otpjevati američku himnu. Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, na televiziji će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks.