OPET ZAKUHALO U HAJDUKU: Oreščanin stao iza Gojuna – istražite namještanje, ili mi dajte otkaz

Podijelite članak

Nakon što je voditelju Akademije Krešimiru Gojunu uručen otkaz zbog pokušaja sportskog direktora Saše Bjelanovića da uoči utakmice Hajduk II – Šibenik “pomogne Šibeniku da izbori direktan ulazak u 1. HNL”, priopćenjem se oglasio i prvi trener Hajduka, Siniša Oreščanin, koji je dao punu podršku Gojunu.

U priopćenju Siniše Oreščanina, kojeg prenosimo u cijelosti, između ostalog stoji: “U potpunosti vjerujemo gospodinu Gojunu te kolegama iz Akademije, koji su nas odmah izvijestili o nečasnim radnjama, a koje je gospodin Gojun naveo u izvješću u mail-u”.

“Iako sam se u svim situacijama obraćao odgovornima iznad sebe, u ovom trenutku, uz podršku najbližih suradnika, smatram nužnim obratiti se Hajduku u najširem smislu riječi, odnosno svima vama koji očekujete da objasnim okolnosti u kojima se nalazimo i pripremamo. Kao zaposlenik Kluba dužan sam osim rada na nogometnom terenu zaštititi vrijednosti i moralna načela na kojima Hajduk počiva. U Klub nas je privukla ideja profesionalnog i etičnog rada na odgoju i stvaranju konkurentnih igrača i uzornih profesionalaca te nogometne igre i struke.

Preduvjet za navedeno bila je izgradnja cjelovitog i usklađenog sustava sportske politike Kluba. Naše su zadaće trebale biti rano prepoznavanje talentirane i darovite djece, rad i briga o njima u svim segmentima, doselekcija, stvaranje konkurentne igre, ulaganje u konkurentnu struku, planiranja svih selekcija, skautinga, prijelaznog roka i svih drugih bitnih sastavnica za ostvarenje ciljeva, ne samo u rezultatskom smislu. Veliki dio navedenog je i ostvaren pod operativnim vodstvom g. Krešimira Gojuna, koji je kreirao takav sustav.

Uvjet za postizanje svega navedenog je i kontinuitet u radu te razumijevanje svih dionika ovog mukotrpnog procesa uz neizostavno poštivanje Kodeksa i Statuta Kluba! Hajduk je odredio biti dominantno razvojni Klub. Za to ima neosporan potencijal i na tom je putu bio zadnje tri godine. Mi želimo nastaviti graditi takav sustav jer s njim vjerujemo u uspjeh Hajduka! Stoga je naša moralna odgovornost izraziti podršku gospodinu Gojunu, potvrditi njegovu stručnost i profesionalnost te izraziti podršku u dokazivanju istine, posebno u načinu dokazivanja iste!

Nakon gotovo tri godine rada u Hajduku i nakon svih izazova i prepreka na koje smo nailazili i na njih odgovarali uvijek štiteći Klub, njegove vrijednosti i ono što Klub predstavlja među navijačima, u potpunosti vjerujemo gospodinu Gojunu te kolegama iz Akademije, koji su nas odmah izvijestili o nečasnim radnjama, a koje je gospodin Gojun naveo u izvješću u mail-u. Također, smatramo bitnim naglasiti kako ovo nije jedini incident takve vrste, o čemu smo u tom trenutku obavijestili nadređene.

Naime, gospodin Mario Brkljača, glavni svjedok sportskom direktoru, za vrijeme priprema u Turskoj je u prisutnosti cijelog stožera prve ekipe iznio sumnju u ozbiljnost Kluba, modela, sporio način upravljanja, ulazio u transfernu politiku, te unosio nemir. Kada je to prijavljeno nadležnima, gospodin Brkljača je tvrdio kako cijeli stožer laže. Ne moram naglašavati kakva je atmosfera nepovjerenja stvorena u tom trenutku i u kakvim smo uvjetima nastavili raditi. Smatramo da je u ovom trenutku nužno stati iza sustava kakvog smo gradili, ali prije svega da je nužno boriti se za istinu i protiv svih devijacija, neprofesionalnosti i alibija koji potkopavaju ne samo sportski sustav kojim Klub ide nego i puno više, nogomet u cjelini i ovaj društveno iznimno vrijedan projekt.

Ukoliko se nadležni ne slažu s našom nogometnom filozofijom i načinom rada i poštivanja etičkih vrijednosti molimo da nam to kažu i da nam se zahvale na suradnji. U našem dosadašnjem radu u Hajduku, koliko god u pojedinim fazama bilo teško, proveli smo neke od najljepših trenutaka života. Došli smo raditi za Hajduk i stajat ćemo iza onakvog Hajduka koji nas je privukao, odgovorno bez kompromisa i alibija štiteći dostojanstvo svih onih koji za Hajduk žive.

Pozivamo zato odgovorne da ponovno provedu cjelovitu detaljnu istragu sa svim uključenim akterima u ovom slučaju te da preuzmu odgovornost za događaje u Klubu. Mi smo svoju odgovornost preuzeli! S ovim pozivom moji najbliži suradnici i ja šaljemo jasnu poruku i sliku o Hajduku kakvog želimo te ćemo se u nastavku naših priprema nastojati posvetiti isključivo nogometnom terenu, igračima i aktivnostima koje su isključivo vezane za ono za što smo dovedeni u Klub. Hvala na razumijevanju! Siniša Oreščanin”

Komentiraj