OPET ČUDNE ODLUKE: Zašto bi mogli u zatvorenom dijelu raditi restorani, ali ne i kafići?!

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a reagirali su na najavljeno popuštanje mjera u kojem se predviđa otvaranje zatvorenih dijelova restorana, ističući važnost i nužnost horizontalnog otvaranja unutar iste struke, u ovom slučaju kroz otvaranje zatvorenih dijelova svih vrsta ugostiteljskih objekata, a ne samo restorana.

Kažu kako će parcijalnim popuštanjem epidemioloških mjera, restoranima će biti omogućen gotovo pa normalan rad dok će caffe barovi kao dio iste struke i dalje ostati zakinuti i onemogućeni za normalan rad.

“Apeliramo na izjednačavanju uvjeta rada svih ugostiteljskih objekata. Ako se restoranima omogući zaprimanje gostiju u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, iste uvjete i mogućnosti treba dati i caffe barovima uz sveukupno pridržavanje epidemioloških mjera. Uvjereni smo da i vlasnici caffe barova mogu prilagoditi zatvorene dijelove svojih ugostiteljskih objekata epidemiološkim mjerama u zaštiti očuvanja zdravlja. Stoga, molimo Nacionalni stožer da još jednom razmisli o najavljenim mjerama i dopusti ravnopravan rad svim ugostiteljskim objektima”, istaknuo je za N1 Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u.

Osim horizontalnog otvaranja, što smatraju ključem ravnopravnosti i jednakosti unutar iste struke, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističe važnost i nužnost nastavka provođenja svih mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova svim ugostiteljima dok god traju ograničenja koja onemogućuju normalan rad te stvaraju pad prihoda. Također, za što brži oporavak i opstojnost ugostiteljstva, Ceh traži smanjenje stope PDV-a od 13% na kavu, tople napitke, vino i pivo te ukidanje poreza na potrošnju.

Podsjećamo, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, za HRT je pokušala objasniti zašto nije isto biti u zatvorenom dijelu restorana i kafiča:

“U restoranu se druže one osobe koje zajedno dođu, zajedno sjede za stolom, zajedno blaguju. Za razliku od toga, u kafiću su druženja neki put među većim brojem ljudi, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt. Epidemiolozima upravo restorani, a pogotovo kafići, predstavljaju jedan izazov u tzv. praćenju kontakata”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!