OPASNOSTI VIRTUALNOG SVIJETA: Mlade sve češće pogađaju depresija, anksioznost…

Zamjena realnosti virtualnim svijetom, u koji uranjaju putem digitalnih ekrana, sve je veća “boljka” mladih naraštaja u Hrvatskoj. U istraživanju provedenom na 17 i pol tisuća učenika iz 165 škola utvrđeno je da njih čak 61 posto pred ekranom provodi znatno više vremena nego prije pandemije.

.Ema na internetu i društvenim mrežama provodi do dva sata dnevno. Kaže, sama si je uvela ograničenje. – Svjesna sam toga koliko mi to može štetiti i nekako roditelji su mi od malena dopuštali da budem na društvenim mrežama, ali u normalnoj dozi, govori Ema, učenica iz Zagreba.

No, za razliku od Eme, prema rezultatima posljednjih istraživanja – nakon pandemije mladi u Hrvatskoj sve se više koriste digitalnim platformama i društvenim mrežama. – Također, istraživanje je pokazalo da je to posebice znakovito za učenike starije dobi i djevojke. Što se tiče njihovog korištenja digitalnih tehnologija, tehnologija i uređaja, ono je najviše u smislu toga da ga pasivno koriste, te da samo pregledavaju sadržaj, kaže za HRT Boris Jokić, iz Instituta za društvena istraživanja.

A dnevno pred ekranima, navodi se u rezultatima istraživanja, provode sate. Jedna od omiljenih platformi je TikTok. – Na TikToku je primamljiv taj brzi sadržaj i samo „skrolamo” kroz videa koji traju maksimalno minutu. „Skrolamo” i uopće nemamo pojam o vremenu do 30 minuta, rekla je Lana, učenica iz Zagreba.

Upravo kratko trajanje videa, ističu stručnjaci, potiče mlade da ih češće pregledavaju. – Kad oni dobivaju te informacije, oni požele još, hoću još tog osjećaja ugode, hoću još novih sadržaja, naglašava Marija Roth Jelisavić, psihologinja, X. gimnazija “Dr. Ivan Supek”, Zagreb.A potraga za novim sadržajem – znači i više vremena provedenog na internetu. Što može imati, upozorava se, ozbiljne posljedice.

– Mi u našem savjetovalištu sada imamo listu čekanja. Sve su veći slučajevi depresije, slučajevi anksioznog ponašanja djece. To pripisujemo korištenju digitalne tehnologije, istaknuo je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Živimo u digitalnom dobu i zato je, napominju stručnjaci, važno što prije početi s edukacijom o prednostima, ali i zamkama koje donose nove tehnologije.