OPASNOST OD MELANOMA: Jedna jedina opeklina od sunca za djecu može biti kobna

Podijelite članak

djeca, sunčanje

Opekline od sunca mnogima uništavaju godišnji odmor, ali i kožu. Iako većina smatra da su opekline bezazlene, dokazano je da se rizik od raka kože povećava ako je koža pretrpjela opekline.

Piše: Sofija Radoš (Media servis)

“Prema statistikama, djeca koja su imala jednu opeklinu praćenu mjehurićima do 12. godine imaju tisuću puta veću vjerojatnost da će tijekom života imati melanom”, objasnila je za Prvi.hr predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra “Sestre milosrdnice” Mirna Šitum.

Do opeklina od sunca dolazi i ako ste proveli nekoliko sati na suncu bez zaštite i vratili se kući s crvenom i zategnutom kožom bolnom na dodir. Ako uz te simptome imate i mjehuriće, otiđite liječniku jer govorimo o drugom stupnju opeklina od sunca.

“Ako imate crvenilo kože, nanesite neutralnu kremu i nekoliko se dana nemojte izlagati suncu. Ako imate i mjehuriće, trebate liječnika koji će ih otvoriti u sterilnim uvjetima i previti opekline, nakon čega se koristi prava medicinska terapija”, dodaje liječnica.

Prirodni tretmani opeklina se ne preporučuju jer ne samo da nemaju nikakvog učinka nego mogu izazvati i infekcije na tijelu.

“Mi vidimo samo komplikacije od tih narodnih lijekova, osobito ako su opekline praćene pojavom mjehura. Neki stavljaju čak bjelanjak, zbog čega se koža može inficirati jer će se mjehur oguliti i ostat će oguljena, ranjena koža. Onda se na tu ispečenu kožu sve slijepi i to može dovesti do drugih komplikacija. Dermatolozi to ne preporučuju”, istaknula je Mirna Šitum.

Kako ne bi došlo do opeklina, liječnici savjetuju izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 16 sati, kada je UV indeks najviši, te nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Komentiraj