OPASNOST NA CESTI: Vozite li s mobitelom u ruci – to je kao da imate 0,8 posto alkohola u krvi

mobitel, auto, vožnja

HAK je nedavno pokrenuo kampanju kojom upozorava na opasnost korištenja mobitela u vožnji.

Istraživanje ” Pravilo 7″ pokazalo je da više od polovice vozača razgovara ili šalje sms-ove tijekom vožnje, čime višestruko povećavaju rizik od prometnih nesreća, piše Media servis.

Uz tu kampanju HAK najesen nastavlja i ove godine započetu edukaciju učenika srednjih škola o važnosti sigurnosnog pojasa.

Unatoč kazni od 500 kuna u svakom trenutku na hrvatskim cestama gotovo 10 posto vozača koristi mobitel. Time dovode u opasnost sebe, ali i ostale sudionike prometa. Bez obzira razgovaramo li držeći mobitel u ruci ili preko hands free uređaja, rizik od prometne nesreće povećava se za četiri puta, dok se kod slanja ili čitanja poruka on povećava čak 23 puta.

Inozemna istraživanja dokazala su da je korištenje mobitela za volanom jednako vožnji s 0,8 promila alkohola u krvi.

“Problem je u tome što se događa efekt tunela. Pri komunikaciji određeni djelovi mozga ograničavaju naše aktivnosti, pa se pregled prometne situacije umanjuje za 50 posto u odnosu na realne uvjete vožnje bez mobitela”, rekao je voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa HAK-a Krešimir Viduka.

Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da većina vozača mobitel koristi samo kada su sami u vozilu. “Mobitel je postao virtualni suputnik i mi imamo potrebu ostvariti komunikaciju i ona nije vezana za naše poslovne ili obiteljske obveze, već je rezultat osamljenosti i potrebe za komunikacijom s drugima”.

Evo što su nam u anketi rekli Zagrepčani.

“Koristite mobitel tijekom vožnje?” “Da, naviknuo sam, ne hands free isključivo mobitel”. “Ne, odvraća pozornost i ne želim staviti svoju sigurnost i sigurnost svoje djece u pitanje”. “To me ometa u vožnji i smatram da ga ljudi ne bi trebali koristiti”. “Jako rijetko jer sam već nekoliko puta platio kazne. Sredio sam gumu jednom dok sam tipkao po mobitelu”. “Ne, zato što nemam pregled i sigurnost u vožnji”.

Samo prošle godine policija je evidentirala gotovo 39 tisuća prekršaja zbog nedopuštenog korištenja mobitela tijekom vožnje, što taj prekršaj čini petim po učestalosti.

Prometno pravilo koje se također često zanemaruje je i vezanje sigurnosnim pojasom. Statistike pokazuju da čak 40 posto smrtno stradalih putnika u prometnim nesrećana nije bilo vezano, ističe Viduka.

“Čak 40 posto vozača kod nas još uvijek nije vezano. Problem je posebno izražen na zadnjim sjedištima gdje se gotovo nitko ne veže. Bez sigurnosnog pojasa mi dovodimo u pitanje svoj život, ali jednako tako kad ga ne koristimo na zadnjem sjedištu dovodimo u pitanje i sigurnost onih koji sjede ispred nas”.

Kako bi podigli svijest o važnosti sigurnosnog pojasa među srednjoškolskom populacijom, koja će uskoro sjesti za volan, HAK je proljetos pokrenuo akciju “Klik – navika odgovornog ponašanja” koja će se nastaviti i početkom školske godine. Obišli su gotovo 30 škola čijim su učenicima, putem simulatora sudara i prevrtanja, pokazali važnost vezanja sigurnosnim pojasom.