OGLASIO SE BIDEN: Prozvao Putina za genocid i najavio veću naftnu proizvodnju

Malo tko osim Rusa danas ima lijepe riječi za ruskog predsjednika Vladimira Putina pa ne čudi da ga je njegov američki kolega Joe Biden prozvao zbog, kako je rekao, provođenja genocida u Ukrajini. Biden je pritom najavio povećanje naftne proizvodnje.

Izvor: Media servis

“Vaš obiteljski budžet, vaša mogućnost da napunite spremnik goriva, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li neki diktator na drugom kraju svijeta objaviti rat i počiniti genocid. Kako bismo se nosili s ovime, odobrio sam puštanje milijun barela dnevno iz naših strateških rezervi za idućih šest mjeseci. Ovo je do sad najveće puštanje naših nacionalnih rezervi u povijesti. Ovo je most ratnog vremena kako bismo povećali opskrbu naftom dok radimo s američkim proizvođačima nafte kako bi ove godine povećali proizvodnju”, rekao je Biden.

Pentagon je poručio kako prati zbivanja i izvješća, a američki državni tajnik Antony Blinken još jednom je osudio rusku invaziju.

“Ruski rat protiv Ukrajine je napad na Ukrajince, ali i na poredak utemeljen na pravima koje oboje ovdje branimo. SAD će nastaviti pružati podršku ukrajinskoj vlasti i ljudima i pozivamo druge zemlje da učine isto. Da osude ruske brutalne napade.”

Na krajnjem istoku Rusije jučer su se sastali Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko. Putin tvrdi da je Ukrajina postala anti-rusko uporište te da mu je cilj bio pomoći stanovništvu Donbasa. Uvjeren je kako će ciljevi u Ukrajini – uskoro biti ostvareni.

“Sukob s ukrajinskim neonacističkim snagama bio je neizbježan. Birali su vrijeme za napad. Kasniji razvoj događaja pokazao je koliko je duboko usađen. Ovaj neonacizam postao je dio života u velikoj zemlji blizu nas”, kazao je Putin.