BOGATSTVO SVJETSKIH LIDERA: Procurili tajni dokumenti – posjeduju kraljevske imovine

Gotovo 12 milijuna dokumenata i dosjea koje je razotkrila akcija “Pandora Papers”  otkrivaju tajno bogatstvo i poslovanje svjetskih lidera, političara i milijardera.

Podatke je prikupio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara u Washingtonu DC i doveli su do jedne od najvećih globalnih istraga ikada. Više od 600 novinara iz 117 zemalja pogledalo je skrivena bogatstva nekih od najmoćnijih ljudi na planeti. BBC Panorama i Guardian vodili su istragu u Velikoj Britaniji.Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveni su u jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata, tvrdi BBC, a javlja HRT.

Akcija pod nazivom “Pandorini dokumenti” razotkriva na oko 12 milijuna različitih vrsta dokumenata, 35 sadašnjih i bivših čelnika i više od 300 javnih dužnosnika i njihove spise o offshore tvrtkama.

Otkrivaju da je kralj Jordana tajno prikupio 70 milijuna funti britanske i američke imovine. Također pokazuju kako su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga uštedjeli 312.000 funti na državnoj pristojbi kada su kupili londonski ured. Par je kupio offshore tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u kneževini Monaco, a pokazuju i da češki premijer Andrej Babiš nije prijavio offshore investicijsku tvrtku koja je korištena za kupnju dvije vile za 12 milijuna funti na jugu Francuske.

To je posljednje u nizu curenja podataka u posljednjih sedam godina, nakon FinCen dosjea, Paradise Papersa, Panama Papersa i LuxLeaksa.

BBC Panorama u zajedničkoj istrazi s Guardianom i ostalim medijskim partnerima imala je pristup gotovo 12 milijuna dokumenata i dosjea iz 14 kompanija za financijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih otoka, Paname, Belizea, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!