ODLUKA POVJERENSTVA ZAKONITA: Sud potvrdio da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa

tomislav karamarko

Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojom je tražio poništenje odluke Povjerenstva za sukob interesa koje je u lipnju konstatiralo da je kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Odluka Povjerenstva je zakonita, potvrdio je sud.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u odluci kaže je da se Karamarko, zbog poslovnih veza s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem, nalazio u sukobu interesa. Opširno se opisuju poslovni aranžmani Karamarkove supruge i Perkovića i stavlja ih se u kontekst s činjenicom da se bivši prvi potpredsjednik Vlade i javno i na zatvorenim političkim sastancima zalagao za prekid arbitražnog postupka između Hrvatske i MOL-a, ponajviše zbog visokih odvjetničkih troškova.

“Sve utvrđene okolnosti koje povezuju Karamarka i Petrovića, imaju takav značaj da mogu utjecati na nepristranost dužnosnika Karamarka u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, kada na bilo koji način sudjeluje u procesima zauzimanja stavova i donošenja odluka vezanih uz arbitražne postupke koji se vode između Hrvatske i MOL-a ili uz trgovačko društvo INA”, stoji u odluci Povjerenstva.

Karamarkovu argumentaciju da je, primjerice, na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, dok je govorio o potrebi obustave arbitraže, iznosio samo osobne stavove, Povjerenstvo nije prihvatilo.

“Iako je Vijeće za suradnju neformalno tijelo, Karamarko je na njemu sudjelovao prvenstveno kao predsjednik HDZ-a i Povjerenstvo zaključuje da se njegova uloga na tom sastanku ne može odvojiti od njegove dužnosti prvog potpredsjednika Vlade”, upozorilo je Povjerenstvo.

Na dan kad je donijeta ta za njega nepovoljna odluka Karamarko je podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade, uz poruku da će pravdu potražiti na upravnom sudu.

Povjerenstvo je tada u pisanoj odluci navelo da protiv nje nije moguće pokrenuti upravni spor temeljem Zakona o sukobu interesa. Razlog je činjenica da Karamarku nije izrečena nikakva sankcija.

Na odluku zagrebačkog Upravnog suda Tomislav Karamarko se može žaliti Visokom upravnom sudu.