ODLAZI SE BEZ POVRATKA: Hrvatska ima u EU, nakon Malte, najveću stopu emigracije – 21,9 posto!

Izvješće Svjetske banke pod naslovom “Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji”, koje analizira najnovije migracijske trendove i zemljama nudi preporuke kako se s njima nositi, ne donosi ništa dobro o Hrvatskoj.

Najveću stopu emigracije u Europskoj uniji, nakon Malte, ima Hrvatska, 21,9 posto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inozemstvu.

Slijede Portugal i Litva koje je također napustilo više od 20 posto populacije, piše Novac.hr.

Bosnu i Hercegovinu napustila je čak polovica stanovništva. Dio njih se, očito je, doselio u Hrvatsku, koja ujedno ima i visoku stopu imigranata u odnosu na ukupan broj stanovništva, ona iznosi 12,9 posto.

Osim BiH, veliko iseljavanje bilježi i Albanija (30 posto), u inozemstvu živi i više od petine Makedonaca i Crnogoraca, dok za Srbiju procjene govore da ih je u inozemstvu 14 posto.

Podaci pokazuju da visokoobrazovane osobe čine čak 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 emigranata iz Latvije, oko 40 posto iz Albanije, Makedonije, Rumunjske…

Premda je odljev mozgova iz Hrvatske nešto manji, oko 27 posto, on je i dalje velik, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama.

U Mađarskoj i Češkoj visokoobrazovani čine manje od 20 posto emigrantske populacije.