ODGOVOR VUČIĆU: Evo što Plenković kaže o ratnoj odšteti

andrej plenković

Nekoliko dana uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, uoči početka sjednice Vlade, na dolazak se osvrnuo premijer Andrej Plenković.

Tek jednom rečenicom osvrnuo se pak premijer na goruće pitanje, ono o Agrokoru.

Premijer je Vučiću odgovorio na posljednje poruke koje mu je uputio, a u kojima našem premijeru kaže da je bolje da ne otvara pitanje ratne odštete jer bi Hrvatska puno toga mogla izgubiti.
“Vidim da ima nekih dilema oko pitanja ratnih šteta. Treba podsjeti na članak 7 Sporazuma o normalizaciji i obaveze u tom sporazumu. Potpisan je 23. kolovoza 1996. u Beogadu, a članak 7 govori o tome da se u roku šest mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu”, rekao je Plenković.

Do sklapanja sporazuma o naknadi nije nikada došlo, te predlaže da se o tome raspravi i prilikom posjete Vučića.

“Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan. Razgovori su trajali, pa prekinuti. Možemo i o toj obvezi koje su prihvatile obje zemlje razgovarati i prilikom ovog posjeta”, dodao je Plenković.

O gorućem pitanju, onomu o Agrokoru i velikim izdvajanjima za savjetnike, tek jedna, i to vrlo kratka rečenica iz koje se ništa novo nije moglo saznati.

“Ostajem pri onim svojim ocjenama koje sam rekao na konferenciji za medije u Strasbourgu i želim samo reći da službe Vlade u ovom trenu pregledavaju dokumentaciju. Kada taj proces bude dovršen odlučivat ćemo od daljnjim postupanjima”, rekao je premijer, a prenosi Media servis.