OBRANA OD VODA NA SVE STRANE: Ovakve se poplave diljem Hrvatske ne pamte

Ekstremna višednevna kiša potopila je veliki dio zemlje. Na udaru su Karlovac, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac, a vrhunac vodnog vala tek ih očekuje.

Izvor: Media servis

Osim poplava s klizištima i odronima bori se i Varaždinska županija, dok je iza Zagorske i Zadarske županije ono najgore. Slijede sanacija i zbrajanje štete koja će sigurno biti više desetaka milijuna, a premijer i Vlada najavljuju pomoć.

​Dio Karlovca je pod vodom. U potopljenim naseljima voda je ušla u kuće, a razina vodostaja sve četiri karlovačke rijeke raste. Najkritičnije su Kupa i Korana koje su prešle 800 centimetara zbog čega je proglašeno izvanredno stanje, a vrhunac vodenog vala se tek očekuje. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:

“Vodostaj Kupe ovdje u Karlovcu je i nadalje u porastu. Daljnji porast li stagnacija vodostaja ovisit će zapravo o palim novim oborinama. Moguće je da će pati 20 do 50 milimetara i to će eventualno utjecati da možda dobijemo još i dodatni drugi val i dodatno uzvišenje ovih vodostaja. Nažalost dio kuća ili vikendica u poplavnom području je u kontaktu s vodom i tu će biti određenih šteta. Evo to je rezultat praktično toga što smo se negdje i previše gradnjom približili samim rijekama‘‘.

Foto: Screenshot/HRT

Kiša tijekom cijelog dana pada, a zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade za Media servis ističe:

“Nastavljamo pomagati koliko možemo. Ovo sad prelazi naše granice mogućnosti gdje možemo određivati neke stvari‘‘.‘‘Očekujemo sad taj val iz Karlovca, dakle sve ovisi o sljedećim satima, odnosno sutra i prekosutra. Pripremamo sve za najteže situacije, odnosni najviše vodostaje. Smatram da neće biti potrebe za evakuacijom‘‘.

…rekla je za Media servis gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes čiji je grad uz Hrvatsku Kostajnicu najugroženiji. Dodala je da su sve službe na terenu i ojačavaju zečje nasipe, a na terenu je i vojska koja pomaže i Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje se izlila Una i porastom vodostaja poplavljuje sve više kuća, a pod vodom je i centar grada. Više od 100 kuća je poplavljeno i u Varaždinskoj županiji, ali se situacija popravlja jer razina Plitvice opada. Ministar unutarnjih poslova davor Božinović:

‘‘Ovakve razine poplava se ne pamte. Nema ljudskih žrtava, što se tiče šteta to ćemo vidjeti. Rade se analize. Vlada je rekla i ostaje kod toga, ne u ovoj krizi, već i u ranijima, da će pomoći nakon što županijski stožeri, pretpostavljam više njih, proglase stanje elementarne nepogode‘‘.

Foto: Screenshot/HRT

Zbog obilne kiše i bujica, Grad Ivanac muku muči s desetkom klizišta. Evakuirani su najugroženiji stanovnici. Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić za Media servis.

“Voda se sada povukla, ali jučer je bio kaos i nastale su ogromne štete koje još nismo u mogućnosti sagledati. Možemo samo približno procijeniti kolike bi one mogle biti‘‘.

Poplave nisu zaobišle ni Zagorje. U naselju Globočec u blizini Marije Bistrice propao je dio ceste poplavio je dio Donje i Gornje Stubice, a nakon 50-ak vatrogasnih intervencija situacija se smirila.U Gračacu i Obrovcu Zrmanja i Otuča su se vratile u korita, a kako je Civilna zaštita grada Obrovca građanima naložila, obavljaju dezinfekciju svih poplavljenih prostora i objekata i uništavaju namještaj jer je uslijed poplave došlo do miješanja fekalnih i slivnih voda, a iz kotlovnice je iscurilo loživo ulje.

Premijer Andrej Plenković je najavio da će u petak na sjednici Vlade vidjeti kako mogu pomoći svim krajevima koji su pretrpjeli ili će pretrpjeti štetu. Premijer Andrej Plenković iz Rejkjavika je poručio da je u kontaktu s ministrima koji su, kako kaže, maksimalno angažirani oko poplava koje su pogodile našu zemlji i zahvalio im se kao i svim službama na terenu.

“Mi ćemo se večeras zbog udaljenosti vratiti u Hrvatsku. Priključit ću se članovima Vlade da vidimo situaciju na terenu. U petak na Vladi ćemo imati privremeno izvješće da vidimo što se sve dogodilo i kako Vlada može pomoći onim krajevima koji su pretrpjeli štete zadnjih nekoliko dana‘‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!