OBRAČUN STRUJE: Nova pravila za oko 1,5 milijuna kućanstava

Obračun potrošnje struje obavljat će se na novi način, barem za one koji dobivaju akontacijske rate. Za početak, mijenja se broj uplatnica koje ćete dobiti na adresu. Više ih nećete dobiti šest, nego njih pet.

Još jedna novost je da se obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu. Na primjer, ako vam je u svibnju ove godine stigao obračun za razdoblje od studenog do travnja u iznosu od 60 kuna, isti je mjesec stigla i akontacijska rata u iznosu od 111 kuna. Sada će akontacijska rata stizati mjesec kasnije.

“Operativno je to puno bolje jer je prije bilo šest rata i jedan konačni obračun, a sada ima pet rata i konačni obračun. Nova rata se plaća do petog u mjesecu za protekli mjesec, što znači da se plaća nakon što se potroši”, rekao je za Dnevnik Nove TV Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

Možda najvažnija novost tiče se iznosa koji piše na računu. Akontacijske rate neće više biti sve jednake, nego će biti različiti iznos svaki mjesec.

“Uvodi se razlika po dijelovima Hrvatske: kontinentalna, priobalna i gorski dio. To je prva razlika. Veličina rata je onolika kolika je u mjesecu približno potrošeno. U 9. i 10. mjesecu troši se vrlo malo, a u 11., 12. troši se daleko više”, rekao je Kurtović.

Jedan mjesec ćete tako platiti manje, drugi više. Međutim, kada se sve zbroji i oduzme, cijena struje ostaje kakva je i bila. Samo se mijenja način na koji vam dolaze računi, a novost je da možete odabrati i drugi način – recimo sezonski ili linearni model za one koji imaju manju potrošnju.

“Netko tko ima vikendicu može plaćati samo sezonski. Onda će plaćati samo određene mjesece, a ostale će imati samo mjesečnu nadoknadu”, objasnio je Kurtović.

Razlika u akontacijskim ratama doći će s prvim novim uplatnicama, a stići će i upute korisnicima. Ovo se tiče oko 1,5 milijuna kućanstava.