OBLJETNICA VRO MASLENICA: Ova akcija bila je uvod u Bljesak i Oluju – kaže Medved

U Zadru se danas održava središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Izvor: Media servis

Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata, a potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je važnost obilježavanja žrtve hrvatskih branitelja:

“U samo tri dana oslobođene su ključne strateške pozicije za nastavak Domovinskog rata u svjetlu pripreme za VRO Oluja. U operaciji Maslenica sudjelovale su sve ustrojstvene cjeline Hrvatske vojske i MUP-a. Načela ratovanja koja si primijenjena u VRO Maslenica bila su uvod u pripremu za operaciju Bljesak i Oluja.”

Medved je istaknuo da je u tim trenutcima bilo pitanje vremena kada će Hrvatska država sa svojom oružanom silom osloboditi svoju domovinu i izaći na državne granice.
“Pamti grad Zadar, pamti hrvatski narod Maslenicu, pamti hrabrost svojih hrvatskih branitelja. I zato smo danas ovdje iskazati zahvalu svim hrvatskim braniteljima, svim ljudima koji su dali doprinos u obrani i oslobađanju Lijepe naše.”