OBILJEŽIT ĆE GODIŠNJICU POTRESA: Produžene mjere pomoći za stanovnike Banovine

Vlada nastavlja s mjerama pomoći građanima na potresom stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Izvor: Media servis

Prije svega, premijer Andrej Plenković je posebno izdvojio dvije stvari:

‘‘Donijet ćemo odluku o dodjeli sredstava za troškove prehrane i to 2 milijuna i 760 tisuća kuna za cijelu županiju i dodatno 1.6 milijuna kuna za grad Sisak. Dakle 4.3 milijuna kuna. To je nastavak na dosad isplaćenih 33 milijuna kuna na području ove županije za prehranu‘‘.

Detaljnije oko iznosa za Sisak obrazložio je ministar Darko Horvat. ‘‘Od tog iznosa 1.6 milijuna kuna se odnosi na troškove koje je za uslugu osiguranja, pripreme i dostave obroka za stanovništvo na potresom pogođenom području imao Grad Sisak, kojim će se od strane Sisačko-moslavačke županije refundirati taj iznos. Kako županija nije u mogućnosti osigurati sredstva, predlaže se donošenje ove odluke‘‘.

Do lipnja su produžene sve ostale mjere, uključujući i onu o troškovima električne i toplinske energije. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić:

‘‘Naša namjera je ovom odlukom našim građanima osigurati da u sljedećih šest mjeseci imaju električnu i toplinsku energiju isporučenu bez financijske obveze. Ovim nastavljamo praksu koja je uvedena nakon potresa i nadamo se da će građanima na području Banovine na ovaj način zima biti lakša‘‘.

Produžuje se otpis potraživanja RTV pristojbe kao i rok za primjenu neoporezivog tretmana donacija za građane na stradalom području. Ministar prometa Oleg Butković najavio je i nastavak pomoći što se tiče prijevoza.

‘‘Produžuje se mogućnost korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine od siječnja do lipnja 2022 godine. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci je 14.8 milijuna kuna s PDV-om. Predlaže se produženje mjere besplatnog prijevoza vlakom do 30. lipnja na području Sisačko-moslavačke županije. Procjenjuju se na 12.4 milijuna kuna‘‘.

​Premijer je dodao da će idući tjedan ići u Petrinju gdje će obilježiti godišnjicu razornog potresa.