OAZA REKREACIJE: Tenis, nogomet, atletika, jahanje – Svetice postaju Park športa

Ilustracija
Ilustracija

Iako se, još uvijek, sve temelji na željama i projektnim idejama, povezanost željezničkom i tramvajskom prugom, blizina parka Maksimir i moderan bazenski kompleks, uvjeti su za stvaranje idealnog mjesta cjelodnevnog aktivnog odmora Zagrepčana.

Piše: Branimir Fagač

Nedugo nakon što je gradonačelnik Milan Bandić potvrdio kako od HNS-ovog nogometnog kampa na prostoru Športsko-rekreacijskog centra Svetice neće biti ništa, pojavile su se nove špekulacije.

Naime, njegova izjava o definiranju potpuno novog i drugačijeg projekta, koji balansira između, u medijima, toliko kritiziranih fontana i, od nekih gradskih struktura, zlonamjerno omalovažavanog Bundeka, probudila je, možemo reći, očekivano, neke nove “duhove u boci”.

“O raskidu ugovora između Grada i HNS-a je, do sada već sve rečeno. Novi će projekt, rekao bih, biti lijep kao Hyde park, ali bit će još bolji. Najljepše do sada viđeno u Zagrebu”, najavio je Bandić.

Oaza odmora u srcu metropole

I upravo je tom izjavom gradonačelnik uzburkao golemi broj, usudimo se reči, neukih duhova – od ponekih medijskih analfabeta, pa do političara koji su naučeni na stranačku poslušnost.

Svi se oni zadnjih dana začuđeno propitkuju, hoće li Bandićev “Hyde park” biti mjesto za smjenu straže, prosvjede i slične gluparije, koje su u trenutku “harlekinskog nadahnuća” izašle iz njihovih glava.

Nevjerojatno, no zanima ih, među inim, hoće li gradonačelnik na Sveticama npr. promatrati smjenu Kravat pukovnije ili 1. gardijske počasne bojne, kao što usred Londona kraljica Elizabeta promatra smjenu Kraljevske konjice.

Pitaju se i, zamislite, hoće li Maksimir, po uzoru na “Speaker’s corner”, odnosno “kutak za govornike” u Hyde parku, biti mjesto na kojem će se održavati većina prosvjeda, te time zamijeniti Markov trg.

Čak su se i “cijenjeni” urbanisti, tvrdnjom da je “prostor podno stadiona idealan za sportske aktivnosti, ali da se ondje ne može preslikati model iz britanske metropole”, uključili u ovu pomalo stupidnu raspravu.

Naime, pametnima je potpuno jasno da je usporedba Svetica sa Hyde parkom Bandiću, kako je i sam više puta rekao, poslužila tek kao promišljanje o tome kako bi trebala izgledati oaza odmora za ljude iz grada usred metropole.

djevojke, sport, rekreacija

Dakle, novi projekt Športsko-rekreacijskog centra Svetice, objasnio je gradonačelnik zbunjenim pripadnicima “sedme sile”, pažljivo se i studiozno priprema.

Iako se, još uvijek, sve temelji na željama i projektnim idejama, predviđa se da bi centralno mjesto zauzimala fontana, koja bi krasila golemu zelenu površinu zasađenu ružinim i inim vrtovima.

Nadalje, veliki bi se dio “centra” ostavio na korištenje rekreativcima – igrališta za djecu, športsko-zdravstveni sadržaji za umirovljenike, teniski i nogometni tereni…

I atletika bi se, naravno, vratila tamo gdje oduvijek pripada – u Maksimir.

Zagrepčani će, dakle, svoje slobodno vrijeme, u ovoj zelenoj gradskoj oazi, moći bezbrižno provoditi u trčanju, jahanju, vožnji biciklom ili ljenčarenju u hladovini uz cvrkut ptica.

Koncerti pod zvijezdama

Prema jednoj od ideja, u “centru” bi se održavali koncerti i druge slične priredbe, te bi se smjestile suvenirnice i ugostiteljski objekti, koji bi na okrijepu pozivali građane svih dobnih skupina.

Jedina je nepoznanica, hoće li se i koji sadržaji, osim, naravno, jela i pića naplaćivati. Jer, blizina i konkurentnost parka Maksimir i zoološkog vrta, osim ako se sa “centrom” ne spoje u jednu cjelinu, navodi na razmišljanje.

Naposljetku, ne znamo hoće li gradonačelnik Bandić, kako neki zlonamjerni medijski analfabeti vole insinuirati, na Sveticama promatrati športaše, rekreativce, smjenu Kravat pukovnije ili prosvjede.

Ali znamo jedno – ukoliko ideja zaživi, konačan cilj, a na zadovoljstvo stanovnika metropole, jest da taj dio grada dobije svoju rekreacijsku oazu koja će omogućiti okupljanje svih generacija.

“Športsko-rekreacijski centar Svetice biti će brat blizanac parka Maksimir, baš kao što će to biti i budući park Kozjak, ali s konkretnijim sadržajima”, ističu odgovorni u gradskoj četvrti Maksimir.

Pita li se, pak, urbaniste o definiranju novog projekta, svi su oni redom vrlo isključivi. Naime, poziciju na Sveticama smatraju odličnom jedino i samo za športsko-rekreacijski centar.

“Povezanost prugom, blizina Maksimira i moderan bazenski kompleks uvjeti su da se ondje stvori odlično mjesto za Zagrepčane. Ali Hyde park to neće, niti može biti”, ističe Niko Gamulin.

No, ugledni je urbanist zaboravio jednu vrlo važnu stvar – velika će se većina Zagrepčana složiti oko tvrdnje da je Maksimir bio i uvijek će biti daleko ljepši od Hyde parka.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!