O ŽENAMA NA NJIHOV DAN: U Hrvatskoj rade više sati tjedno za 600 kuna manju mirovinu od muškaraca

Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena. Zadnjih 111 godina, na ovaj se dan slave društvena, ekonomska i politička dostignuća žena.

Izvor: Media servis

Istovremeno se ukazuje i na neravnopravnost koja je i dalje prisutna. U Hrvatskoj žene u prosjeku rade za 13 posto manju plaću i imaju 21 posto manju mirovinu nego muškarci.
Dan žena podsjetnik je na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće.

Prvi Dan žena obilježen je 1909. godine te je postao simbol povijesne borbe za ravnopravnost s muškarcima.

Predsjednica udruge Solidarna, Sanja Sarnavka za Media servis ističe da je na ženama velik teret u svakom pogledu. Od njih se očekuje da budu uspješne na poslu, odrađuju kućanske poslove te da pritom uvijek izgledaju besprijekorno. No, za pravedniju raspodjelu poslova u kući žene se danas ipak mogu i trebaju same izboriti, smatra Sarnavka.

“Znači moraju reći: Izvoli, raspored, danas ja kuham, sutra ti, danas ja usisavam sutra ti. A to se nekako jako teško događa i onda ono što imamo je da danas ima u gradovima sve više poslovnih žena. Znači, one pogibaju od obaveza i u nekim situacijama žive teže nego što su živjele žene prije sto godina kad nisu radile.”

Žene su kroz svoju povijesnu borbu dobile pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, ali i dalje su manje plaćene od muškaraca, teže se zapošljavaju, rade u nepunom radnom vremenu te u slabije plaćenim sektorima. U prosjeku rade više sati tjedno nego muškarci, a imaju 600 kuna manju mirovinu. Porazne su i statistike o obiteljskom nasilju. Od 3 tisuće kaznenih djela obiteljskog nasilja u 2018. godini, žene su u 75 posto slučajeva bile žrtve.

Pravosudni sustav često nije adekvatno reagirao, kao u slučaju majke četvero djece koja je svoju situaciju opisala za Media servis.

“On je nažalost bio priveden samo tu jednu noć i pušten na slobodu, a ja sam imala 10 minuta da pokupim njihove stvari. Znači sav život da pokupite u 10 minuta i da se sklonite kako bi se zlostavljač mogao vratiti kući…”

Premijer Andrej Plenković poručio je povodom Dana žena da rad na promicanju i unaprjeđenju položaja žena zahtijeva stalnu predanost i angažman svih hrvatskih institucija i društva u cjelini.